08:52 12 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ζήτημα δημόσιας αντιπαράθεσης έχει καταστεί στο Ην. Βασίλειο η χορήγηση μίας αμειβόμενης θέσης πρακτικής, η οποία αφορά έγχρωμους καλλιτέχνες, σε έναν λευκό σκηνοθέτετη, ο οποίος αυτο-προσδιορίζεται ως «μαύρος».

Υπό δημόσια κριτική βρίσκεται ένας λευκός σκηνοθέτης, ο οποίος αυτο-προσδιορίζεται ως «μαύρος», με αφορμή την ένταξή του σ' ένα πρόγραμμα στήριξης των εθνοτικών μειονοτήτων στη βιομηχανία του θεάματος.

Ο λόγος για τον Άντονι Λένον, ο οποίος παρότι γεννήθηκε από λευκούς Ιρλανδούς γονείς, συγκαταλέγεται στους τέσσερις μόλις ανθρώπους που τους δόθηκε μία αμειβόμενη θέση πρακτικής, στο πλαίσιο ενός προγράμματος που σχεδιάστηκε για να βοηθήσει έγχρωμους θεατρικούς καλλιτέχνες.

​Το συγκεκριμένο πρόγραμμα χρηματοδοτείται από δωρεά της Επιτροπής Τεχνών της Αγγλίας, ύψους 406.500 στερλινών, με στόχο την ανάπτυξη των ταλέντων των μειονοτήτων και φέρει την ονομασία «Bame». Το «Bame» απαρτίζεται από τα ακρωνύμια Black, Asian and Minority Ethnic (σ.σ. Μαύροι, Ασιάτες και Εθνοτικές Μειονότητες). 

Η απόφαση αυτή, βέβαια, έχει προκαλέσει πλήθος ερωτημάτων για τον ρόλο του Άντονι ως εκπαιδευόμενος καλλιτεχνικός διευθυντής στη θεατρική εταιρεία «Talawa», στο Λονδίνο.

​Παρότι ο Λένον έχει γνώση των λευκών του καταβολών, έχει πολλάκις υπεραμυνθεί του δικαιώματός του να αυτο-προσδιορίζεται ως μαύρος, ισχυριζόμενος ότι «έχει περάσει τις δυσκολίες ενός μαύρου άνδρα και ενός μαύρου ηθοποιού».

Αποκαλύπτει δε, ότι ξεκίνησε να αυτο-αποκαλείται ως μαύρος, με αφορμή του μπούλινγκ που δεχόταν, καθώς ο ίδιος ανατράφηκε από ανθρώπους που νόμιζαν πως ήταν μικτής φυλής, εξαιτίας ορισμένων χαρακτηριστικών του προσώπου του.

​Βέβαια, υπάρχουν αρκετοί μαύροι καλλιτέχνες και μέλη της θεατρικής κοινότητας, οι οποίοι δεν βλέπουν με ευνοϊκό μάτι την ιστορία του Λένον.

​«Εάν αυτός διαφήμισε τον ρόλο του έγχρωμου ανθρώπου για να έχει ένα ψεύτικο πρόσχημα, τότε η Επιτροπή θα πρέπει να το ξανασκεφτεί και να δώσει σε κάποιον άλλο αυτή την ευκαιρία» σχολίασε ο Βιτζάι Σανάκ, επικεφαλής της Tara Arts. 

Tags:
σκηνοθέτης, ηθοποιοί, φυλή, Ηνωμένο Βασίλειο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK