14:18 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2019
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ

Μετά το Brexit, το Polexit; Καμπανάκι Τουσκ για κίνδυνο αποχώρησης της Πολωνίας από την ΕΕ

© Sputnik / Alexey Vitvitsky
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

«Καμπανάκι» για τον κίνδυνο ενός «Polexit» έκρουσε ο Ντόναλντ Τουσκ, μετά από τις ανησυχίες που έχει εκφράσει η Κομισιόν για τον νόμο Δικαίου στην Πολωνία και συγκεκριμένα για μέρη της νομοθεσίας που επηρεάζουν σημαντικά το δικαστικό σύστημα της χώρας.

Για τον «πολύ σοβαρό κίνδυνο» η Πολωνία να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση «κατά λάθος» προειδοποίησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, εάν η Βαρσοβία συνεχίσει να συγκρούεται με τις Βρυξέλλες για τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Δικαιοσύνης.

Καλώντας την κυβέρνηση της Πολωνίας να βάλει τέλος στη διαμάχη με την ΕΕ, ο Τουσκ αναφέρθηκε στον επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος PiS, Γιαροσλάβ Καζίνσκι, ο οποίος όπως είπε διακινδυνεύει το μέλλον της Πολωνίας στην ΕΕ. 

«Έχω εμπειρία με τον (πρώην) πρωθυπουργό (της Βρετανίας) Ντέιβιντ Κάμερον. Εργαζόμουν μαζί του κάθε μέρα για να αποφευχθεί το Brexit. Προσήλθε με την ιδέα ενός δημοψηφίσματος και μετά έκανε τα πάντα για να κρατήσει τη Βρετανία εντός της ΕΕ, αλλά οδήγησε τη Βρετανία εκτός», τόνισε ο Τουσκ.

Ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία ότι στην Ευρώπη «η επιθυμία να παραμείνει η Πολωνία στην ΕΕ με κάθε τρόπο ίσως είναι μικρότερη σε σχέση με την περίπτωση της Βρετανίας» και ότι «η κατάσταση είναι πολύ — πολύ σοβαρή». 

Στα μέσα Αυγούστου, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Δικαστικών Συμβουλίων (ENCJ) προειδοποίησε ότι ενδέχεται να αναστείλει την ένταξη της Πολωνίας στον οργανισμός λόγω της αδυναμίας της να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της ΕΕ για μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη. 

Παράλληλα, τον Δεκέμβριο του 2017, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εκφράσει τις ανησυχίες της για τον νόμο Δικαίου στην Πολωνία, υποστηρίζοντας ότι η Βαρσοβία επιτρέπει παρεμβάσεις σε θέματα της Δικαιοσύνης, υπονομεύοντας τη δικαστική ανεξαρτησία. 

Tags:
Ευρωπαϊκή Ένωση, Brexit, Ντόναλντ Τουσκ, Πολωνία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK