10:00 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2019
Ο Αδόλφος Χίτλερ χαιρετάει τον επκκεφαλής της Κυβέρνησης του Βισύ Στρατάρχη Φιλίπ Πεταίν στις 24 Οκτωβρίου 1940

Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί η αναφορά του Εμανουέλ Μακρόν σε γάλλο συνεργάτη των Ναζί

© AP Photo /
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Η αναφορά του γάλλου προέδρου στον επικεφαλής της φιλοναζιστικής κυβέρνησης της Γαλλίας, τον οποίο χαρακτήρισε καταπληκτικό στρατιωτικό κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, προκάλεσε αντιδράσεις στη χώρα.

Η ομοσπονδία των γαλλικών εβραϊκών οργανώσεων CRIF επέκρινε έντονα τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για τη θετική του αναφορά στον γάλλο στρατάρχη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου Φιλίπ Πεταίν, ο οποίος στη συνέχεια συνεργάστηκε με τους Ναζί.

Ο πρόεδρος του CRIF Φράνσις Καλιφάτ δήλωσε σοκαρισμένος από τη δήλωση του Μακρόν.

«Ο Πεταίν ήταν ο άνθρωπος που επέτρεψε την αποστολή 76.000 γάλλων εβραίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ο Πεταίν υπέγραψε νόμο για το καθεστώς των Εβραίων, το οποίο σήμαινε ότι οι Εβραίοι αποκλείονταν από τη δημόσια λειτουργία, την εκπαίδευση και υποχρεώνονταν να φέρουν το κίτρινο αστέρι», συμπλήρωσε ο Καλιφάτ. 

Σε ανάρτησή της στο Twitter, η CRIF τόνισε ότι «το μόνο πράγμα που θα θυμόμαστε από τον Πεταίν είναι ότι στο όνομα του γαλλικού λαού, χαρακτηρίστηκε εθνικά αναξιοπρεπής το Ιούλιο του 1945».

Ο γάλλος πρόεδρος, κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την επέτειο των 100 χρόνων από τη λήξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, δήλωσε ότι ο Πεταίν ήταν καταπληκτικός στρατιωτικός στον πόλεμο αυτό, παρά το ότι έκανε «καταστροφικές επιλογές στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο».

«Ο ρόλος μου δεν είναι να καταλάβω τι είναι σοκαριστικό για κάποιους. Ο ρόλος μου είναι να προσπαθήσω να εξηγήσω, να είμαι σταθερός στις πεποιθήσεις μου, να αντιμετωπίσω την ιστορία μας», τόνισε ο Μακρόν.

Ο Πεταίν ήταν επικεφαλής της λεγόμενης Κυβέρνησης του Βισύ, δηλαδή της κυβέρνησης που συνεργάστηκε με τους Ναζί κατά τη διάρκεια του Β' ΠΠ. Η φιλοναζιστική κυβέρνηση έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απέλαση 13.000 Εβραίων το 1942, από τους οποίος το 1/3 ήταν παιδιά.

Αρνητικές αντιδράσεις δέχτηκε ο γάλλος πρόεδρος και από χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. 

Tags:
Εμανουέλ Μακρόν, Φιλίπ Πεταίν, Αδόλφος Χίτλερ, Γερμανία, Γαλλία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK