19:01 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2019
Το κτίριο του Κοινοβουλίου στη Σουηδία

Η αριστερά στη Σουηδία πιέζει για πλήρη εκλογικά δικαιώματα σε ξένους πολίτες και εφήβους

CC0
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Αν η πρωτοβουλία της αριστεράς στη Σουηδία γίνει αποδεκτή, θα δώσει σε εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες και έφηβους το δικαίωμα να συμμετέχουν ενεργά και να επηρεάζουν την σουηδική πολιτική.

Νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε στο σουηδικό κοινοβούλιο από εννέα μέλη του Αριστερού Κόμματος προτείνει πλήρη εκλογικά δικαιώματα για τους μετανάστες που δεν διαθέτουν σουηδική υπηκοότητα. Εάν περάσει το νομοσχέδιο θα τους επιτρέπει να ψηφίζουν στις κοινοβουλευτικές εκλογές, τις ευρωεκλογές, αλλά και στα δημοψηφίσματα.

Το Αριστερό Κόμμα υποστήριξε ότι η ψήφος και η επιλογή των πολιτικών εκπροσώπων μέσω των εκλογών είναι θεμελιώδες δικαίωμα σε μια δημοκρατία. Στο νομοσχέδιο, τα μέλη του Αριστερού Κόμματος υποστηρίζουν ότι οι κάτοικοι της Σουηδίας που γεννιούνται στο εξωτερικό και οι οποίοι επί του παρόντος στερούνται τη σουηδική ιθαγένεια θα πρέπει επίσης να μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο διακυβέρνησης της συνταγματικής μοναρχίας. Το ενισχυμένο δικαίωμα ψήφου, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, θα προσφέρει στους μετανάστες «μεγαλύτερη αίσθηση συμμετοχής, αλληλεγγύης ενώ θα αυξήσει την αυτοπεποίθησή τους».

«Οι κάτοικοι της Σουηδίας οι οποίοι επί του παρόντος στερούνται της ευκαιρίας να ασκήσουν επιρροή στα δημοψηφίσματα, τις βουλευτικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, περιλαμβάνουν εκείνους που ήρθαν στη Σουηδία ως πρόσφυγες, ως σύζυγοι σουηδών πολιτών και αυτούς που μετανάστευσαν στη Σουηδία για σπουδές ή εργασία», αναφέρει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο, που ζητά ίσες ευκαιρίες ψήφου για όλους τους Σουηδούς κατοίκους.

Προς το παρόν, τα άτομα χωρίς Σουηδική υπηκοότητα έχουν δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές εκλογές, διαδικασία που το Αριστερό Κόμμα επιθυμεί να εφαρμόσει σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες στη Σουηδία.

Σε ένα άλλο βήμα για τη διεύρυνση των εκλογικών δικαιωμάτων, το Αριστερό Κόμμα επιθυμεί να μειώσει το όριο ηλικίας για τις δημοτικές εκλογές στα 16 χρόνια, αναφερόμενο στα θετικά παραδείγματα χωρών όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Νορβηγία.

«Στα 16 κάποιος είναι αρκετά μεγάλος για να δεχτεί ποινές, γι 'αυτό θα πρέπει να μπορεί και να ψηφίζει», ανέφερε μια από τους υποστηρικτές του νομοσχεδίου, η Μία Σίντοου Μάλεμπι.

«Η μείωση του εκλογικού ηλικιακού ορίου μπορεί να αναζωογονήσει τη δημοκρατία και να δώσει σε περισσότερους ανθρώπους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στις δημοκρατικές διαδικασίες», γράφει επίσης το προς εισήγηση νομοσχέδιο.

Το 2011, 650.000 Σουηδοί κάτοικοι είχαν ξένη υπηκοότητα, αριθμός που πιθανόν να αυξήθηκε μετά τη μεταναστευτική κρίση του 2015, όταν δεκάδες χιλιάδες άτομα εισήλθαν στη Σουηδία ως αιτούντες άσυλο.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Nyheter24, ρώτησε τη Σίντοου Μάλεμπι τι θα γινόταν σε περίπτωση που «ένα εκατομμύριο Ρώσοι έφταναν στη χώρα και ζητούσαν να ψηφίσουν», σενάριο που η ίδια απέρριψε αμέσως κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην καλή λειτουργία του Συμβουλίου Μετανάστευσης.

Το Αριστερό Κόμμα είναι ένα σοσιαλιστικό και φεμινιστικό πολιτικό κόμμα. Ξεκίνησε την πολιτική του δράση ύστερα από την διάσπαση με το Κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών το 1917 και ήταν γνωστό ως το Κομμουνιστικό Κόμμα της Σουηδίας μεταξύ του 1921 και του 1990. Αν και ποτέ δεν αποτέλεσε μέρος της κυβέρνησης per se, το κόμμα συνεργάστηκε συχνά με τις κόκκινες-πράσινες κυβερνήσεις των πρόσφατων δεκαετιών. Στις εκλογές του 2018, το κόμμα συγκέντρωσε το 8% των ψήφων.

Σχετικά:

Ανησυχία για τα εξαφανισμένα παιδιά στη Σουηδία, φόβοι για απαγωγές με σκοπό τον γάμο
Kίνημα μεταναστών στη Σουηδία αντιστέκεται στον ρατσισμό
Σουηδία: Νόμιμη η προσφορά 3.000 ψήφων με αντάλλαγμα την κατασκευή μουσουλμανικού τεμένους
Tags:
ψήφος, μετανάστες, Νομοσχέδιο, Σουηδία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK