15:35 16 ΙΟΥΝΙΟY 2019
O πρώην πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Νικολά Γκρουέφσκι

Στη Βουλή της πΓΔΜ το αίτημα αφαίρεσης της βουλευτικής ιδιότητας του Γκρουέφσκι

© AFP 2019 / Robert Atanasovski
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Δημοψήφισμα στην πΓΔΜ (49)
0 0 0

Στην Ολομέλεια της Βουλής της πΓΔΜ εισέρχεται το αίτημα για αφαίρεση της βουλευτικής ιδιότητας του Νίκολα Γκρούεφσκι, μετά την καταδίκη του σε ποινή φυλάκισης δύο ετών.

Την εισήγηση δικαστηρίου των Σκοπίων για την αφαίρεση της βουλευτικής ιδιότητας του πρώην πρωθυπουργού, Νίκολα Γκρούεφσκι, ενέκρινε η Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής της γειτονικής χώρας.

Η απόφαση ελήφθη μετά την καταδίκη του Γκρουέφσκι σε ποινή φυλάκισης δύο ετών, για την υπόθεση αγοράς πολυτελούς τεθωρακισμένου οχήματος, αξίας 600.000 ευρώ, με χρήματα του δημοσίου, κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργικής του θητείας.

Μετά το πράσινο «φως» της Επιτροπής, το μπαλάκι περιέρχεται στα χέρια της Ολομέλειας, η οποία θα λάβει την οριστική απόφαση. Για την αφαίρεση της βουλευτικής ιδιότητας, πάντως, απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία 2/3.

Ως εκ τούτου, οι πιθανότητες να απολέσει ο Γκρούεφσκι την βουλευτική του ιδιότητα είναι περιορισμένες, καθώς η συγκεκριμένη πρόταση αναμένεται να στηριχθεί μόνο από τους 72 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Από την πλευρά τους, οι οκτώ βουλευτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι προσφάτως τάχθηκαν υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης, έχουν διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν την επίμαχη πρόταση.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, το Δικαστικό Συμβούλιο της γειτονικής χώρας αναμένεται να εξετάσει τις επόμενες ημέρες το αίτημα του Γκρούεφσκι για αναστολή της εκτέλεσης της ποινής.

Θέμα:
Δημοψήφισμα στην πΓΔΜ (49)

Σχετικά:

ΥΠΕΞ σε Μητσοτάκη: Το ‘Βόρεια Μακεδονία' το πρότεινε η ΝΔ και το απέρριψε ο Γκρούεφσκι
Εφετείο των Σκοπίων επικύρωσε την ποινή φυλάκισης δύο ετών του Νικολά Γκρουέφσκι
Tags:
Νικολά Γκρουέφσκι, Σκόπια, ΠΓΔΜ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK