23:59 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2019
Η Βουλή της Αυστρίας

Η Βιέννη έμαθε από «φιλική υπηρεσία» για τον φερόμενο κατάσκοπο

© Sputnik / Alexei Danichev
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Από «φιλική υπηρεσία» πληροφορήθηκε η Βιέννη για τον συνταξιούχο συνταγματάρχη που φέρεται να κατασκόπευε λογαριασμό της Ρωσίας, σύμφωνα με τον Αυστριακό υπουργό Άμυνας.

Ο Αυστριακός υπουργός Άμυνας, Μάριο Κούνασεκ, δήλωσε ότι η Βιέννη έμαθε από «φιλική υπηρεσία πριν λίγες εβδομάδες» για τον Αυστριακό συνταξιούχο συνταγματάρχη που θεωρείται ύποπτος για κατασκοπία για λογαριασμό της Ρωσίας.

«Μετά απ' αυτό, το υπουργείο ξεκίνησε να διαπραγματεύεται με σκοπό να τον ταυτοποιήσει και κατόπιν να μιλήσει μαζί του. Ο πρώην αξιωματούχος παρέδωσε επίσης τον εξοπλισμό. Οι συσκευές αυτές αξιολογούνται τώρα — ένα λάπτοπ και τα λοιπά», δήλωσε ο Κούνασεκ σε δημοσιογράφους.

Η ανακοίνωση ήρθε αφότου ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε πως «η Αυστρία υποπτεύεται ότι ένας συνταξιούχος συνταγματάρχης των Αυστριακών Ενόπλων Δυνάμεων συνεργαζόταν με τη ρωσική υπηρεσία πληροφοριών εδώ και πολλά χρόνια».

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990 και διήρκεσε μέχρι το 2018», πρόσθεσε ο Κουρτς.

Ο ίδιος ζήτησε «ξεκάθαρες πληροφορίες από τη ρωσική πλευρά», προσθέτοντας ότι «ο (Ρώσος) πρέσβης — ή μάλλον, ένας εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος, καθώς ο πρέσβης δε βρίσκεται τώρα στην Αυστρία — κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε από τη μεριά του ότι «εξεπλάγην δυσάρεστα» από την είδηση. Υπογράμμισε ότι το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών θα εξηγήσει στον Αυστριακό πρέσβη ποιες μεθόδους θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν εάν η Βιέννη έχει ερωτήσεις για τη Μόσχα, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Αυστρία κατέφυγε στη «διπλωματία του μεγαφώνου» αντί για τις παραδοσιακές διπλωματικές μεθόδους.

Tags:
Μάριο Κούνασεκ, Σεμπάστιαν Κουρτς, Σεργκέι Λαβρόφ, Βιέννη, Αυστρία, Ρωσία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK