14:32 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2019
Γερμανικά πολεμικά αεροσκάφη

Συμφωνία στη Bundestag για αύξηση των αμυντικών δαπανών

© AFP 2019 / Tobias Schwarz
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Ο προϋπολογισμός του 2019 προβλέπει 43,2 δισ. ευρώ για την προμήθεια νέων ελικοπτέρων και πλοίων. Συμφωνία στην αρμόδια Επιτροπή της Bundestag, παρά τις αντιδράσεις των Πρασίνων.

Σε συμφωνία για την αύξηση των αμυντικών δαπανών κατέληξε, έπειτα από 15 ώρες διαπραγματεύσεων, η Επιτροπή Προϋπολογισμού του Κοινοβουλίου της Γερμανίας.

Μεταξύ άλλων, οι Γερμανοί βουλευτές συμφώνησαν στη μεταφορά 43,2 δισ. ευρώ στα «ταμεία» του υπουργείου Άμυνας, με στόχο την προμήθεια νέων ελικοπτέρων και πλοίων.

Ωστόσο, παρά τη συμφωνία, δεν έλλειψαν και οι «φωνές» αντίδρασης, με τους Πράσινους να περιγράφουν τον προϋπολογισμό του 2019 ως «καταστροφικό», καλώντας την κυβέρνηση να δαπανήσει περισσότερα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Ο συνασπισμός δεν έχει τη θέληση ή την επιθυμία για θεμελιώδεις αλλαγές» τόνισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του αντιπολιτευόμενου κόμματος.

Στο πεδίο των οικονομικών, ο προϋπολογισμός «βλέπει» ισορροπημένο ισοζύγιο δαπανών-εσόδων, αλλά και μηδενικό δανεισμό εντός του επόμενου έτους.

Το Βερολίνο έχει δεχθεί έντονες πιέσεις το τελευταίο διάστημα, προκειμένου να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες, προκειμένου να βελτιώσει την «άθλια» εικόνα του γερμανικού στρατού, καθώς μόλις το 1/3 του εξοπλισμού είναι λειτουργικό, ενώ τα κενά ανέρχονται σε πάνω από 20.000 άτομα.

Σχετικά:

Στέλεχος CDU: Το ευρώ είναι αδύναμο για τη Γερμανία αλλά ισχυρό για τις άλλες χώρες
Γερμανοί πολιτικοί ζητούν απαγόρευση της ανάπτυξης αμερικανικών πυραύλων στη Γερμανία
Tags:
αμυντικές δαπάνες, Bundestag, Γερμανία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK