23:54 22 ΑΠΡΙΛΙΟY 2019
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο

Πομπέο: Οι ΗΠΑ δεν επιζητούν νέο «Ψυχρό Πόλεμο» με την Κίνα

© Φωτογραφία : AP Photo/Jacquelyn Martin
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι η χώρα του ελπίζει σε συνεργασία με την Κίνα για το ζήτημα των κυρώσεων κατά του Ιράν. Όπως δήλωσε οι ΗΠΑ επιζητούν φιλικό και εποικοδομητικό διάλογο με το Πεκίνο.

Παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ «ανησυχούν» ακόμα για την αμυντική πολιτική και τις θρησκευτικές ελευθερίας στην Κίνα, η Ουάσιγκτον δεν επιζητά νέο «Ψυχρό Πόλεμο» με το Πεκίνο, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο μετά τη συνάντηση με κινέζους αξιωματούχους.

«Οι διμερείς σχέσεις και η συνεργασία με την Κίνα παραμένουν σημαντικές για τις ΗΠΑ σε πολλά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της αποπυρηνικοποίησης της Βόρειας Κορέας και των κυρώσεων κατά του Ιράν» δήλωσε.

Οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν έναν «Ψυχρό Πόλεμο» ή μία πολιτική περιορισμού με την Κίνα, πρόσθεσε, «θέλουν να επιβεβαιώσουν ότι η Κίνα θα πράξει υπεύθυνα και δίκαια στηρίζοντας την ασφάλεια και την ευημερία κάθε μίας από τις δύο χώρες» συνέχισε.

Ωστόσο, έκανε λόγο για σημαντικές ανησυχίες για την ακολουθούμενη από την Κίνα πολιτική στη Νότια Κινεζική θάλασσα. «Ήμουν ξεκάθαρος ότι συνεχίζουμε να ανησυχούμε για τη δραστηριότητα της Κίνας και την στρατικοποίηση των Νότιας Κινεζικής θάλασσας. Πιέσαμε την Κίνα να ανταποκριθεί στις προηγούμενες δεσμεύσεις της για την περιοχή» ανέφερε.

Οι κινεζο-αμερικανικές σχέσεις επιδεινώθηκαν στα τέλη Μαΐου όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι κινεζικά προϊόντα αξίας 50 δισ. δολαρίων θα υπαχθούν σε δασμούς 25% σε μία κίνηση να διορθώσει το εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα.

Από τότε οι δύο χώρες έχουν επιδοθεί σε συνεχείς γύρους εμπορικών δασμών, με τις διαπραγματεύσεις να αποδεικνύονται ανεπιτυχείς.

Tags:
Δασμοί, Μάικ Πομπέο, Κίνα, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK