19:00 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2019
O Εμανουέλ Μακρόν και ο Ντόναλντ Τραμπ

Τραμπ σε Μακρόν: Θέλουμε μια ισχυρή Ευρώπη

© AFP 2019 / Ludovic Marin
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Ο γάλλος πρόεδρος τόνισε στον Ντόναλντ Τραμπ ότι επιθυμεί να συζητήσουν τις προτάσεις του για τις στρατηγικές αμυντικές δυνατότητες της Ευρώπης, με τον αμερικανό πρόεδρο να τονίζει ότι «θέλουμε να βοηθήσουμε την Ευρώπη, όμως πρέπει να είναι δίκαιο».

Το ζήτημα των δυνατοτήτων ανάπτυξης της ασφάλειας της Ευρώπης θα συζητήσουν μεταξύ άλλων ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με τον αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Παρίσι όπου βρίσκεται ο Ντόναλντ Τραμπ με αφορμή τους εορτασμούς για την επέτειο των 100 ετών από το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Μακρόν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι επιθυμεί να συζητήσει το θέμα της ασφάλειας της Ευρώπης με τον Ντόναλντ Τραμπ, μετά τις αντιδράσεις του αμερικανού προέδρου στην πρόταση του Εμανουέλ Μακρόν για τη δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού.

Επιπλέον, ο γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι σκοπεύει να συζητήσει ζητήματα σχετικά με το Ιράν, τη Συρία, την Υεμένη, την Αφρική, αλλά και τις εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ.

«Προφανώς θα μοιραστώ με τον πρόεδρο Τραμπ τις προτάσεις που έγιναν για τις στρατηγικές αμυντικές δυνατότητες της Ευρώπης και την ανάγκη για μια Ευρώπη που είναι ικανή να αναλάβει μεγαλύτερο βάρος στην καρδιά του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Μακρόν.

Από την πλευρά του, ο Ντοναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε ότι θα συζητηθεί το ζήτημα των εμπορικών σχέσεων, υποστηρίζοντας ότι ήδη έχει υπάρξει πρόοδος σε αυτό το ζήτημα. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι ο χρόνος θα δείξει αν οι δύο πλευρές θα μπορέσουν να ξεπεράσουν τις διαιρετικές τομές. 

Επίσης, αναφερόμενος στο ζήτημα της ασφάλειας τόνισε ότι οι ΗΠΑ θέλουν μια ισχυρή Ευρώπη και ότι είναι πρόθυμες να βοηθήσουν τους εταίρους τους στην ΕΕ, υπογραμμίζοντας όμως, ταυτόχρονα ότι θέλουν τα ευρωπαϊκά κράτη να αναλάβουν μεγαλύτερο οικονομικό βάρος της ασφάλειάς τους.

«Θέλουμε μια ισχυρή Ευρώπη. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς. Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ευρώπη, όμως πρέπει να είναι δίκαιο. Τώρα το βάρος πέφτει σε μεγάλο βαθμό στις ΗΠΑ», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος.

Χθες ο Τραμπ είχε χαρακτηρίσει «πολύ προσβλητική» την πρόταση του Μακρόν για τη δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού. 

Tags:
ασφάλεια, ΕΕ, ΝΑΤΟ, Εμανουέλ Μακρόν, Ντόναλντ Τραμπ, Γαλλία, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK