23:33 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2019
Αστυνομικοί στη Βιέννη

Πληροφορίες περί ομολογίας του Αυστριακού που θεωρείται ύποπτος για κατασκοπεία

© Sputnik / Alexey Vitvitsky
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Δημοσίευμα αυστριακής εφημερίδα αναφέρει ότι ομολόγησε ο πρώην συνταγματάρχης των ενόπλων δυνάμεων της Αυστρίας που φέρεται ύποπτος ότι κατασκόπευε για λογαριασμό της Ρωσίας.

Η αυστριακή εφημερίδα Presse, επικαλούμενη το υπουργείο Άμυνας, μετέδωσε ότι ο πρώην συνταγματάρχης που κατηγορείται ότι κατασκόπευε για λογαριασμό της Ρωσίας, έχει ομολογήσει. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο πρώην αξιωματούχος ομολόγησε ότι έδωσε πληροφορίες στη Μόσχα  με αντάλλαγμα αμοιβή 300.000 ευρώ. Η Μόσχα είχε προηγουμένως διαμαρτυρηθεί για τις καταγγελίες κατασκοπείας από το υπουργείο Άμυνας της Αυστρίας και είχε καλέσει τον πρέσβη της Βιέννης στη Μόσχα.

Το ίδιο μέσο σημείωσε ότι ο άντρας εργάστηκε για μακρά περίοδο σε ένα τμήμα σχεδιασμού στο αυστριακό υπουργείο Άμυνας, γεγονός που σημαίνει ότι θα μπορούσε να γνωρίζει το περιεχόμενο συνομιλιών που γίνονται εντός του υπουργείου, καθώς και τις σχέσεις μεταξύ σημαντικών προσώπων.

Σύμφωνα με το υπουργείο, όπως ανέφερε η εφημερίδα, ο ύποπτος δεν είχε πρόσβαση στις πιο ευαίσθητες και άκρως απόρρητες πληροφορίες. Αναφέρεται επίσης ότι προσπάθησε να συνταξιοδοτηθεί το 2006, αλλά καθυστέρησε λόγω εξωτερικής πίεσης.

Νωρίτερα, άλλο αυστριακό Μέσο Ενημέρωσης, η Salzburger Nachrichten ανέφερε ότι ο ύποπτος παρακολούθησε διάφορα σεμινάρια που διοργάνωσε το ΝΑΤΟ για τους εταίρους του, συλλέγοντας πληροφορίες σχετικά με τη Συμμαχία και τις δραστηριότητές της, πληροφορίες που φέρεται να έστειλε στη Μόσχα. Σύμφωνα με το ΜΜΕ, ο πρώην συνταγματάρχης φέρεται να συγκέντρωσε πληροφορίες για σημαντικά πρόσωπα στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, όπως τις αδυναμίες τους και προτιμήσεις σε τρόφιμα και ποτά.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, χαρακτήρισε τις κατηγορίες της Βιέννης εναντίον του συνταξιούχου συνταγματάρχη και της Μόσχας «δυσάρεστη έκπληξη». Εξέφρασε δε, την ενόχλησή του για τη χρήση «διπλωματίας μεγαφώνου» από την Αυστρία αντί των παραδοσιακών διαύλων διπλωματικών επικοινωνιών. Ο Λαβρόφ κατήγγειλε, επίσης, τον μη αποδεκτό χαρακτήρα αβάσιμων κατηγοριών εναντίον της Ρωσίας, σημειώνοντας ότι ο Αυστριακός πρεσβευτής θα κληθεί υπό το φως των πρόσφατων κατηγοριών.

Σχετικά:

Λαβρόφ: Η Αυστρία κατέφυγε σε διπλωματία μεγάφωνου για τους ισχυρισμούς περί κατασκοπείας
Η Βιέννη έμαθε από «φιλική υπηρεσία» για τον φερόμενο κατάσκοπο
Tags:
κατασκοπεία, κατάσκοπος, Σεργκέι Λαβρόφ, Αυστρία, Ρωσία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK