16:50 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Από
0 50
Βρείτε μας

Για την εκλογική διαδικασία, τη στάση του Κιέβου και τον τρόπο που παρουσιάζονται οι ειδήσεις για το Ντονέτσκ στην Ελλάδα και την ΕΕ, μίλησε στο Sputnik ο Κώστας Ήσυχος που βρέθηκε στην περιοχή ως διεθνής εκλογικός παρατηρητής.

Την περασμένη Κυριακή, διεξήχθησαν εκλογές για την ανάδειξη προέδρου και Βουλής, στις αυτοανακηρυγμένες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, εν μέσω αντιδράσεων του Κιέβου αλλά και δυτικών χωρών περί «παράνομης» εκλογικής διαδικασίας.

Μεταξύ της πολυμελούς διεθνούς αντιπροσωπείας εκλογικών παρατηρητών, ήταν και τρεις Έλληνες. Στο Ντονέτσκ, βρέθηκε ο Κώστας Ήσυχος, πρώην αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας και βουλευτής και στο Λουγκάνσκ, ο Στάθης Σταυρόπουλος, δημοσιογράφος και ο Θέμης Τζίμας πανεπιστημιακός.

Διεθνείς παρατηρητές των εκλογών στο Ντονετσκ στις 11 Νοεμβρίου 2018 (Ο Κώστας Ήσυχος δεύτερος από αριστερά)
© Sputnik / Sergey Averin
Διεθνείς παρατηρητές των εκλογών στο Ντονετσκ στις 11 Νοεμβρίου 2018 (Ο Κώστας Ήσυχος δεύτερος από αριστερά)

Ο Κώστας Ήσυχος, μίλησε στο Sputnik για την εκλογική διαδικασία στο Ντονέτσκ, για τους βομβαρδισμούς του Κιέβου αλλά και για το «εμπάργκο ενημέρωσης» σε Ελλάδα και Ευρώπη για το τι ακριβώς συμβαίνει στην περιοχή.

Την περασμένη Κυριακή διαξήχθησαν εκλογές στις αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Στο Λουγκάνσκ η συμμετοχή στις εκλογές ανήλθε σε 77%, ενώ στο Ντονέτσκ στο 80,1%. Ο Ντένις Πουσίλιν, ηγέτης του Ντονέτσκ, αναδείχθηκε νικητής της εκλογικής αναμέτρησης με 60,85%, ενώ και ο ηγέτης του Λουγκάνσκ Λεονίντ Πασέτσνικ κέρδισε με ποσοστό 68,3%.

Το Κίεβο έχει τονίσει ότι δεν αναγνωρίζει το εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ το Κρεμλίνο έχει υπογραμμίσει ότι αντιμετωπίζει με κατανόηση τις εκλογές στις αυτοανακηρυγμένες Δημοκρατίες, καθώς οι εν λόγω περιοχές έχουν εγκαταλειφθεί από την Ουκρανία.

«Απόλυτη αντιστροφή της πραγματικότητας»

Σύμφωνα με τον κ. Ήσυχο οι ειδήσεις που μεταδίδονται για τις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, «βρίσκονται σε απόλυτη αντιστροφή της πραγματικότητας».

«Στις δυο μέρες που βρεθήκαμε τόσο στο Ντονετσκ όσο και στο Λουγκάνσκ, είδαμε τους λαούς αυτών των δυο νεαρών δημοκρατιών, με πολύ πείσμα και με πολύ χαμόγελο να ατενίζουν το μέλλον και την ειρήνη στην περιοχή. Είναι βαθύτατα πεπεισμένοι, ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την ειρηνική συμβίωση όλων των λαών της περιοχής και με τους Ουκρανούς αδελφούς τους. Λυπάμαι που το λέω αλλά δυστυχώς η πολιτική του Κίεβου αλλά και της Δύσης δεν βρίσκεται σε αυτή την πολιτική γραμμή. Δυστυχώς ο ελληνικός λαός αλλά και οι λαοί της Ευρώπης υφίστανται ένα επικοινωνιακό, ενημερωτικό εμπάργκο για το τι συμβαίνει σε αυτές τις περιοχές», είπε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός και βουλευτής.

«Ελεύθερες και διαφανείς εκλογές με μεγάλη συμμετοχή»

«Οι εκλογές έγιναν με βάση το γράμμα και στο πνεύμα της συμφωνίας του Μινσκ», τόνισε ο κ. Ήσυχος και πρόσθεσε πως η διαδικασία ήταν ελεύθερη, διαφανής, πως οι διεθνείς παρατηρητές είχαν πρόσβαση σε όλα τα εκλογικά κέντρα.

Ιδιαίτερα στάθηκε στη μεγάλη συμμετοχή των πολιτών, που ξεπέρασε το 75% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, κάτι που όπως είπε ο κ. Ήσυχος, αφενός προσδίδει νομιμότητα στις εκλογές αλλά δείχνει και την πλατιά υποστήριξη των λαών της περιοχής στην εκλογική διαδικασία».

«Θέλω να σημειώσω ότι το ποσοστό του 75% για πάρα πολλές χώρες της δυτικής Ευρώπης, σε εκλογικές διαδικασίες είναι άπιαστο όνειρο», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Βομβαρδισμοί με όλμους στη μεθόριο τα ξημερώματα των εκλογών»

Ο κ. Ήσυχος κατήγγειλε, ότι τα ξημερώματα ανήμερα των εκλογών, η κυβέρνηση της Ουκρανίας προχώρησε σε βομβαρδισμούς με όλμους σε γειτονικά χωριά στη μεθόριο του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ με την Ουκρανία, «ευτυχώς χωρίς ανθρώπινα θύματα».

Πατέρας ψηφίζει μαζί με την κόρη του στο Ντονέτσκ στις 11 Νοεμβρίου 2018
© Sputnik / Valeriy Melnikov
Πατέρας ψηφίζει μαζί με την κόρη του στο Ντονέτσκ στις 11 Νοεμβρίου 2018

Μίλησε για «δημοκρατικό πείσμα των λαών της περιοχής να υποστηρίξουν αποφασιστικά την εκλογική διαδικασία» κόντρα στην γενικότερη πολιτική του Κιέβου «να εντείνει τη βία και τις πολεμικές συγκρούσεις».

«Η διεθνής κοινότητα να στηρίξει τη διαδικασία ειρήνευσης»

Μιλώντας για τα συμπεράσματά του από την εκλογική διαδικασία στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, ο κ. Ήσυχος τόνισε πως κοινό συμπέρασμα του ίδιου και των δυο άλλων Ελλήνων παρατηρητών, είναι ότι «ο διάλογος, η ειρηνική συνύπαρξη, το πείσμα σε αυτό το διάλογο από όλες τις πλευρές στο πνεύμα και στο γράμμα της συμφωνίας του Μινσκ, είναι ο μόνος δρόμος».

«Καλούμε τη διεθνή κοινότητα, τους διεθνείς οργανισμούς αλλά και τα κράτη της ΕΕ, να συμπεριφερθούν ώριμα και ειρηνικά, έξω από δογματικές λογικές ψυχροπολεμικές και να βοηθήσουν και να στηρίξουν τη διαδικασία της ειρήνευσης και του πολιτικού διαλόγου στην περιοχή», κατέληξε ο κ. Ήσυχος.

Tags:
εκλογές, Λεονίντ Πασέτσνικ, Ντένις Πουσίλιν, Κώστας Ήσυχος, Λουγκάνσκ, Ντονέτσκ, Ουκρανία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK