00:12 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2019
Στιγμιότυπο από τη Σύνοδο του οργανισμού APEC

Με δυσκολίες η υιοθέτηση κοινής διακήρυξης στη σύνοδο του APEC λόγω των εμπορικών πολέμων

© Sputnik / Alexander Astafyev
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Τελικά η φετινή διακύρηξη του APEC υιοθετήθηκε με την εξαίρεση κάποιων αμφιλεγόμενων σημείων, όπως οι στόχοι Bogor, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου και οι εμπορικές πρακτικές, καθώς το ζήτημα των εμπορικών πολέμων προκάλεσε διαφορετικές απόψεις.

Με δυσκολίες, κατάφεραν να καταλήξουν σε ένα κοινό ανακοινωθέν οι συμμετέχοντες στη σύνοδο του APEC για την Οικονομική Συνεργασία Ασίας-Ειρηνικού. 

Η Σύνοδος έγινε στο Πορτ Μόρεσμπι, την πρωτεύουσα της Παπούα Νέα Γουινέα, με τα κράτη μέλη να αποφασίζουν να μην αναφερθούν σε ορισμένα αμφιλεγόμενα ζητήματα στο κοινό τους ανακοινωθέν.

Από την πλευρά του, ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ τόνισε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να κάνει συζητήσεις για το θέμα του εμπορικού πολέμου και ότι «δεν υπάρχουν νικητές στον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο».

«Για πρώτη φορά στην ιστορία του, αυτός ο οργανισμός δεν μπορούσε να υιοθετήσει μια δήλωση. Αυτό οφείλεται στις δυσκολίες στο διεθνές εμπόριο, τους εμπορικούς πολέμους που έχουν εκδηλωθεί σε όλο τον κόσμο και με τη συζήτηση που έγινε στο περιθώριο της Συνόδου APEC. Δυστυχώς, αυτή η συζήτηση δεν μας επέτρεψε να υιοθετήσουμε το τελικό έγγραφο», δήλωσε.

«Ας το δεχτούμε: όλη η ιστορία ξεκίνησε με τις αποφάσεις που έλαβε ένας από τους εταίρους μας, οι ΗΠΑ. Επομένως, τώρα όλα φαίνονται αρκετά δύσκολα. Φυσικά είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε σε αυτό το ζήτημα», συμπλήρωσε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Τελικά, η φετινή διακύρηξη του APEC υιοθετήθηκε με την εξαίρεση κάποιων αμφιλεγόμενων σημείων, όπως οι στόχοι Bogor, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου και οι εμπορικές πρακτικές.

Tags:
Εμπορικός πόλεμος, κοινό ανακοινωθέν, APEC, Ντμίτρι Μεντβέντεφ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK