Σελαχατίν Ντεμιρτάς

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προς την Άγκυρα: Απελευθερώστε τον Ντεμιρτάς

© Sputnik / Alexey Kudenko
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάλεσε την Άγκυρα να απελευθερώσει τον πρώην ηγέτη του HDP, επικαλούμενο πολυάριθμες παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Να ελευθερωθεί ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, είναι το μήνυμα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προς την Τουρκία.

«Το Δικαστήριο διαπιστώνει πολλές παραβιάσεις της Σύμβασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διατάσσει την παύση της προδικαστικής κράτησης του πολιτικού της αντιπολίτευσης Σελαχατίν Ντεμιρτάς… Το Δικαστήριο, επομένως, έκρινε ομόφωνα ότι το εναγόμενο Κράτος [Τουρκία] έπρεπε να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να θέσει να σταματήσει η προδικαστική κράτηση του αιτούντος », σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην απόφαση του δικαστηρίου.

Το δικαστήριο ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο Ντεμιρτάς δεν προσφέρθηκε αμέσως στη δικαιοσύνη και ότι το δικαίωμά του σε συμμετοχή σε ελεύθερες εκλογές έχει παραβιαστεί.

«Το Δικαστήριο διαπίστωσε επίσης ότι πέραν κάθε εύλογης αμφιβολίας η επέκταση της κράτησης του κ. Ντεμιρτάς, ιδίως κατά τη διάρκεια δύο κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων, δηλαδή του δημοψηφίσματος και των προεδρικών εκλογών, επεδίωξε να καταπνίξει τον πλουραλισμό και να περιορίσει την ελευθερία του πολιτικού διαλόγου, που βρίσκεται στον πυρήνα της έννοιας της δημοκρατικής κοινωνίας», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο Ντεμιρτάς συνελήφθη μαζί με δεκάδες άλλα μέλη του κόμματος το 2016 λόγω ισχυρισμών ότι συνδέονται με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK), το οποίο προσδιορίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση από την Άγκυρα.

Tags:
PKK, Ευρωπαϊκο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK