02:59 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2019
Πάσχα

Μητροπολίτης Μπορισπόλ: Το Οικουμενικό Πατριαρχείο ενεργεί σαν παρτιζάνος στην Ουκρανία

© Sputnik / Stringer
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας (53)
0 10

Ο Μητροπολίτης Μπορισπόλ Αντώνιος, της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, επέκρινε το Πατριάρχη Βαρθολομαίο ότι «υιοθέτησε τη λογική των σχισματικών» της Ουκρανίας.

Ιδιαίτερα επικριτικός για τις ενέργειες του Οικουμενικού Πατριαρχείου εμφανίζεται ο Μητροπολίτης Μπορισπόλ Αντώνιος, της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, τονίζοντας ότι «ενεργεί στην Ουκρανία σαν παρτιζάνος» σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία στο Κίεβο.

Μιλώντας για τη Σύνοδο της Ιεραρχίας της Ουκρανικής Εκκλησίας ο Μητροπολίτης Αντώνιος τόνισε την εσωτερική ενότητα που υπάρχει στην Εκκλησία της Ουκρανίας.

«Ξέρουμε, ότι οι αντιπρόσωποι του κράτους μας, που προωθούν την ιδέα της αυτοκεφαλίας, έχουν υποσχεθεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ότι δήθεν 20-25 αρχιερείς από την Εκκλησία μας, σίγουρα θα πάνε στην λεγόμενη "ενωτική σύνοδο", όπου πρόκειται να διαμορφωθεί μια καινούρια "ενιαία εκκλησία"», εξήγησε ο ίδιος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο romfea.gr. Πρόσθεσε δε πως παρότι ένας επίσκοπος αρνήθηκε να υπογράψει τις αποφάσεις της συνάξεως της Ιεραρχίας, μετά από διαμαρτυρίες, έβγαλε επίσημη δήλωση ότι οι αποφάσεις της συνόδου είναι υποχρεωτικές για όλη την Εκκλησία της Ουκρανίας.

Ο ίδιος επέκρινε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ότι υιοθέτησε την επιχειρηματολογία «την οποία εδώ και χρόνια ακούγαμε από τους σχισματικούς μας» στην Ουκρανία για τα περί «εκατομμυρίων» πιστών που περιμένουν την αυτοκεφαλία.

«Όπως αυτή η ιδεολογία προκάλεσε το σχίσμα στην Ουκρανία, έτσι ήδη προκαλεί προβλήματα και σε διορθόδοξο επίπεδο», πρόσθεσε.

Όπως τόνισε, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας «δε θα λάβει μέρος στην "ενωτική σύνοδο", δε θα ενωθεί με τους σχισματικούς, χωρίς να μετανοηθούν εκείνοι».

«Έχουμε την εντύπωση, ότι το κράτος μας μαζί με τους σχισματικούς και το Οικουμενικό Πατριαρχείο θέλουν να αποσπάσουν κάποιο μέρος από την κανονική Εκκλησία μας. Αλλά η Εκκλησία μας έχει δείξει την ενότητα και ακεραιότητα της», υπογράμμισε.

Ο Μητροπολίτης Μπορισπόλ επισήμανε, ακόμη πως οι κρατικές αρχές της Ουκρανίας «κάνουν απόπειρες για να τρομάξουν τους Επισκόπους και τους ιερείς» με άρθρα σε ΜΜΕ «με βρώμικες κατηγορίες έναντι γνωστών στην κοινωνία Επισκόπων και Ιερέων μας». Ο ίδιος πρόσθεσε, μάλιστα, πως σε αυτές τις προσπάθειες «συμβάλλει, ή παίρνει κρυφό μέρος […] μία άλλη τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία, εννοώ της Κωνσταντινουπόλεως» με αποτέλεσμα να είναι «πολύ δύσκολο για μας να το δεχθούμε».

«Το Οικουμενικό Πατριαρχείο ενεργεί στην Ουκρανία σαν παρτιζάνος, κρυφά, αγνοώντας την κανονική Εκκλησία με εκατομμύρια πιστούς, 12.500 ενορίες, 90 Επισκόπους, 5000 μοναχούς, αγνοώντας μεγάλη και κανονική Εκκλησία και παίρνοντας την πλευρά εκείνων, που ασκούν την πίεση στην Εκκλησία μας. Το Φανάρι όλα αυτά που κάνει, τα κάνει με την πολιτική ηγεσία της χώρας μας», υπογράμμισε.

Τόνισε πως στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις 27 Νοεμβρίου θα λάβει μέρος κρατικός υπάλληλος της Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ποροσένκο. «Εμείς δεν συμφωνούμε με αυτό, και δεν θα δεχτούμε την παρέμβαση των πολιτικών στις εκκλησιαστικές μας υποθέσεις», εξήγησε.

Εξέφρασε δε παράπονο για τη στάση της Ελληνόφωνης Ορθοδοξίας. «Γιατί σιωπεί το Άγιον Όρος; Γιατί δεν λένε τίποτα οι Αγιορείτες Πατέρες, βλέποντας πώς καταπατούνται οι κανονικές βάσεις της παγκόσμιας Ορθοδοξίας;» διερωτήθηκε.

Σημείωσε ότι λόγω αυτού «κάποιοι ιερείς, που τους άρεσαν να λειτουργούν με ελληνικά άμφια, τα βγάζουν και παίρνουν ρωσικά. Όποιοι κληρικοί μας πήγαιναν συχνά στο Άγιον Όρος, τώρα παρατηρώ, ότι δεν έχουν πιά μεγάλη επιθυμία να ξαναπάνε».

Θέμα:
Αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας (53)
Tags:
αυτοκεφαλία, Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία (Πατριαρχείο Μόσχας), Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, Μητροπολίτης Μπορισπόλ Αντώνιος, Πατριάρχης Βαρθολομαίος, Ουκρανία, Κωνσταντινούπολη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK