07:51 09 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

H εκπρόσωπος τύπου της βορειοατλαντικής συμμαχίας τόνισε ότι «υπάρχει ήδη αρκετό ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα» και εξήγησε ότι ήδη γίνονται περιπολίες από νατοϊκές δυνάμεις στην περιοχή.

Τη θέση ότι το ΝΑΤΟ «θα συνεχίσει να εκτιμά την παρουσία του στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας», όπου τα πλοία της συμμαχίας πραγματοποιούν τακτικές περιπολίες και ασκήσεις, εξέφρασε η εκπρόσωπος Τύπου του ΝΑΤΟ Οάνα Λουνγκέσκου, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

«Υπάρχει ήδη αρκετό ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα», τόνισε η ίδια συμπληρώνοντας ότι τα πλοία του πέρασαν συνολικά 120 ημέρες φέτος στην περιοχή, ενώ το 2017 είχαν περάσει μόνο 80.

«Πολλοί σύμμαχοι διενεργούν νατοϊκές αεροπορικές περιπολίες στην περιοχή και σύμμαχοι κάνουν τακτικές κατασκοπευτικές πτήσεις πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα. Επίσης έχουμε έναν πολυεθνικό στόλο υπό ρουμανική καθοδήγηση με βάση την Craiova. Τρία μέλη του ΝΑΤΟ, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Τουρκία είναι παραλιακές δυνάμεις με τις δικές τους εθνικές δυνατότητες που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας», συμπλήρωσε η Λουνγκέσκου.

Τα σχόλιά της έγιναν μετά τη δήλωση του ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πέσκοφ, ότι το Κρεμλίνο θεωρεί το κάλεσμα του ουκρανού προέδρου Πέτρο Ποροσένκο προς το ΝΑΤΟ, να αναπτύξει τα πλοία του στη Θάλασσα του Αζόφ, ως μέρος της στρατηγικής πρόκλησης της Ρωσίας, ώστε να αποκομήσει πολιτικά οφέλη στον προεκλογικό του αγώνα.

Ο Ποροσένκο, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Bild, είχε δηλώσει ότι το Κίεβο ελπίζει ότι το ΝΑΤΟ θα στείλει τα πλοία του στο στενό του Κερτς, όπου τρία ουκρανικά πολεμικά πλοία κατασχέθηκαν από τη Ρωσία αφού εισήλθαν στα χωρικά της ύδατα στις 25 Νοεμβρίου.

Ο βρετανός ναύαρχος Άλαν Ουέστ, από την πλευρά του, προειδοποίησε ότι αν το ΝΑΤΟ προβεί σε μια τέτοια κίνηση, θα μπορούσε να πυροδοτήσει την ένταση στην περιοχή μετά το περιστατικό στο Κερτς.

«Πρέπει να σκεφτείς πολύ προσεκτικά για την ανάπτυξη δυνάμεων κοντά στη Ρωσία. Αν στείλουμε μια τεράστια δύναμη του ΝΑΤΟ εκεί, θα ιδωθεί ως μια επιθετική στάση. Όμως θα μπορούσαμε να έχουμε έναν περιορισμένο αριθμό σκαφών για την ελευθερία της ναυσιπλοοΐας», αναφέρει.

Η Μόσχα από την πλευρά της χαρακτήρισε το περιστατικό στο Κερτς ως ξεκάθαρη προβοκάτσια και παραβίαση των άρθρων 19 και 21 της Συνόδου του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, και δεσμεύτηκε να καταστείλει κάθε προσπάθεια αμφισβήτησης της εδαφικής της ακεραιότητας.

Tags:
πολεμικά πλοία, ΝΑΤΟ, Μαύρη θάλασσα, Κερτς, Ουκρανία, Ρωσία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK