ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η Ολομέλεια της Βουλής της γειτονικής χώρας ενέκρινε τις τροπολογίες για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Στα μέσα Ιανουαρίου η ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας.

Το πράσινο φως στα τελευταία δύο νομοσχέδια των τροπολογιών για την αναθεώρηση του Συντάγματος άναψε απόψε η Ολομέλεια της Βουλής της πΓΔΜ.

Οι συγκεκριμένες τροπολογίες, οι οποίες κατατέθηκαν από την κυβέρνηση Ζάεφ στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών, εγκρίθηκαν με απλή πλειοψηφία (61 βουλευτές). 

Συγκεκριμένα, 64 βουλευτές άναψαν το πράσινο φως στην τροπολογία, η οποία αναφέρει ότι «η Πολιτεία σέβεται την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την πολιτική ανεξαρτησία των γειτονικών κρατών».

Ταυτόχρονα, 66 βουλευτές ενέκριναν και την τελευταία τροπολογία, η οποία αφορά την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των υπηκόων της που ζουν ή διαμένουν στο εξωτερικό.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή, η σκοπιανή Βουλή ενέκρινε και τα πρώτα δύο σχέδια τροπολογιών.

Πλέον, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, τα σχέδια τροπολογιών του Συντάγματος θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση, η οποία θα διαρκέσει πέντε ημέρες και ακολούθως, η κυβέρνηση Ζάεφ θα αποστείλει στη Βουλή τα συμπεράσματα της σχετικής διαδικασίας.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Βουλής θα συγκαλέσει την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, στην οποία θα εξεταστούν τα τελικά κείμενα των συνταγματικών τροπολογιών, για την έγκριση των οποίων απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία 2/3 (σ.σ. 80 βουλευτές).

Η όλη διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος της γειτονικής χώρας αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα μέσα του Ιανουαρίου.

Σχετικά:

Πολίτης της πΓΔΜ «ξήλωσε» τις πυραμίδες στα σύνορα με την Ελλάδα
ΕΕ: Υπό προϋποθέσεις έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με πΓΔΜ τον Ιούνιο
Ερώτηση της ΝΔ για την αφαίρεση μεθοριακών πυραμίδων στα σύνορα με την πΓΔΜ
Άγνωστοι ξήλωσαν 105 κολώνες οριογραμμής στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ
Tags:
Σκοπιανό, Σύνταγμα, Σκόπια, ΠΓΔΜ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK