Παρακολούθηση

Περισσότερες λεπτομέρειες για τον πόλεμο πληροφοριών του Ην. Βασιλείου στην Ευρώπη

CC0 / Pixabay
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Οι Anonymous συνεχίζουν την προσπάθειά τους να απαριθμήσουν αυτό που αποκαλούν βρετανική παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις κυρίαρχων κρατών. Σε δεύτερη αποκάλυψη μυστικών εγγράφων μέσα σε δύο εβδομάδες, αποκαλύπτουν περισσότερες λεπτομέρειες για την εκστρατεία που χρηματοδοτείται από το Ηνωμένων Βασίλειο κατά της Ρωσίας στην Ευρώπη.

Στη δεύτερη διαρροή εγγράφων οι Anonymous αποκαλύπτουν περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες του πρότζεκτ Integrity Initiative (II) ΜΚΟ που έχει την έδρα της στο Λονδίνο και η οποία έχει σκοπό να «υπερασπίζεται τη δημοκρατία ενάντια στην παραπληροφόρηση». Σύμφωνα με τα πρώτα έγγραφα που είχαν διαρρεύσει τον Νοέμβριο, το πρότζεκτ ήταν στην πραγματικότητα «μυστική υπηρεσία πληροφοριών μεγάλης κλίμακας» που χρηματοδοτούνταν και λειτουργούσε από το Λονδίνο για την αντιμετώπιση της «ρωσικής προπαγάνδας».

Ωστόσο, η πρόσφατη διαρροή υποδηλώνει ότι «η βρετανική κυβέρνηση πάει ένα βήμα παρακάτω και εκμεταλλεύεται το Integrity Initiative για να επιλύσει εσωτερικά προβλήματα του Ηνωμένου Βασιλείου μέσω της δυσφήμισης της αντιπολίτευσης».

Δυσφημώντας την αντιπολίτευση στο Ην. Βασίλειο

Οι Anonymous αναφέρονται σε «καυστικό» άρθρο των Times στις 25 Νοεμβρίου που ήταν αφιερωμένο στον Σέιμους Μίλνι, διευθυντή στρατηγικής και επικοινωνίας του επικεφαλής του Eργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν. Στον επίσημο λογαριασμό τους στο Twitter οι Times προώθησαν το άρθρο τρεις φορές μέσα σε 24 ώρες, κάτι που δεν είχαν ξανακάνει με άλλο άρθρο υποστηρίζουν οι Anonymous. Προσθέτουν ότι το Integrity Initiative έκανε retweet του «δυσφημιστικού» άρθρου αμέσως μετά τη δημοσίευσή του (το σχετικό post δεν είναι διαθέσιμο, όμως οι Anonymous παρέχουν screenshot του retweet).

Screenshot
© Φωτογραφία : Screenshot
Screenshot

Η ομάδα ανακοίνωσε τον Νοέμβριο ότι το πρότζεκτ δημιούργησε δίκτυο στην Ευρώπη, που προσπάθησε να παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις αρκετών ευρωπαϊκών χωρών όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ολλανδία, η Λιθουανία, η Νορβηγία, η Σερβία, η Ισπανία και το

Μαυροβούνιο.

Αντιμετωπίζοντας τη Ρωσία σε γερμανικό έδαφος

Άλλο σημείο της διαρροής αποτελεί ενδιάμεση έκθεση σχετικά με τη δημιουργία γερμανικού δικτύου, που υποτίθεται ότι ενεγράφη από τον Χάνες Αντομάιτ, γερμανό πολιτικό αναλυτή με ειδίκευση στη ρωσική εξωτερική πολιτική. Σύμφωνα με τα έγγραφα που αποκαλύφθηκαν, το γερμανικό δίκτυο συντονίζει ο πράκτορας της MI6 Χάρολντ Έλετσον.

Η έκθεση εστιάζει κυρίως σε έρευνα για την στάση των γερμανών απέναντι στη Ρωσία. Ο Αντομάιτ λέει ότι το αποκαλούμενο «ρωσικό αφήγημα» που προέρχεται από την κρίση στις σχέσεις της Μόσχας με τη Δύση είναι «ευρέως αποδεκτό από την κοινή γνώμη στη Γερμανία». Προσθέτει ότι περαιτέρω έρευνα θα διεξαχθεί για να εξεταστούν «οι λόγοι για τη μεγάλη δεκτικότητα του ρωσικού αφηγήματος» στη Γερμανία.

Ασχολείται επίσης με την υπόθεση του Αντρέι Κοβάλτσουκ, ρώσου που συνελήφθη στη Γερμανία με την υποψία για εμπόριο κοκαΐνης στη Μόσχα από την Αργεντινή. Ο Κοβάλτσουκ εκδόθηκε στη Ρωσία στα τέλη Ιουλίου — προς μεγάλη δυσαρέσκεια του Άντομάιτ, που πρότεινε ότι οι γερμανοί εισαγγελείς θα μπορούσαν να είχαν «κάνει μία προσπάθεια» να τον ανακρίνουν και να αποσπάσουν κάποια «βρωμιά» σε βάρος τη Ρωσίας.

Παρακολουθώντας την αντίδραση της Ρωσίας στα γεγονότα στην Καταλονία

Οι ενέργειες του δικτύου του Integrity Initiative στην Ισπανία αποκαλύφθηκαν εν μέρει στην πρώτη διαρροή των Anonymous. Ωστόσο, στη νεότερη αποκάλυψη εγγράφων με τίτλο «Κατάρρευση του δικτύου» αναγνωρίζει άτομα που σχετίζονται με το ισπανικό κεφάλαιο.

Η λίστα περιλαμβάνει τον υπουργό επικρατείας Χοσέ Ιγνάσιο Σάντσεθ Αμόρ, τον ευρωβουλευτή Φερνάντο Μάουρα, τον επικεφαλής της ισπανικής ειρηνευτικής αποστολής στην Δημοκρατία της Κεντρικής Αφρικής Ντιονίσιο Ουρτεάγκα Τόντο, τον εκπρόσωπο στην Κομισιόν Ντιμίτρι Μπαούρα, τον υφυπουργό Εξωτερικών Φερνάντο Βαλενθουέλα Μάρτζο, τον επικεφαλής της ισπανικής αντιπροσωπείας στο NATO Ρικάρντο Μπλάνκο Τόρνο, τον πρώην υπουργό Άμυνας Εντουάρντο Σέρα Ρεχάς. Άλλοι σχετιζόμενοι συνεργάτες περιλαμβάνουν δημοσιογράφους και εμπειρογνώμονες εξωτερικών υποθέσεων από ισπανικά think tank: το Κέντρο Διεθνών Υποθέσεων της Βαρκελώνης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων και το Βασιλικό Ινστιτούτο του Ελκάνο.

Screenshot
© Φωτογραφία : Screenshot
Screenshot

Το ισπανικό δίκτυο προφανώς παρακολουθούσε στενά την αντίδραση της Ρωσίας στο κίνημα για την υποστήριξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας το 2016. Σύμφωνα με άλλη ενδιάμεση έκθεση που διέρρευσε, τα μέλη του πρότζεκτ απογοητεύτηκαν από τη μετριοπαθή θέση της Ρωσίας σχετικά με την κατάσταση στην Ισπανία. Ωστόσο, υποστήριξαν ότι ενώ ο Βλαντιμίρ Πούτιν επέμενε ότι το ζήτημα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας ήταν εσωτερικό ζήτημα της Ισπανίας, ήταν ευτυχής που παρακολουθούσε την Ευρώπη να βιώνει την ίδια κατάσταση που είχε βιώσει και ο ίδιος με την κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου το 2008.

Γι' αυτό τον λόγο, υποστήριζαν τα μέλη του πρότζεκτ, τα ρωσικά ΜΜΕ εκμεταλλεύτηκαν τις εξελίξεις στην Καταλονία για να σκιαγραφήσουν την ΕΕ ως μία «παρακμάζουσα, μη δημοκρατική και προβληματική». Προχώρησαν επίσης στη σύνδεση του τρόπου που τα Μέσα στη Ρωσία κάλυπταν τις εξελίξεις στην Καταλονία με την υποτιθέμενη ρωσική εκστρατεία δυσφήμισης της Δύσης.

Οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι δεδομένου πως η Καταλονία έγινε μέρος του «ρωσικού αφηγήματος για τη Δύση» η ρωσική ανάμιξη είχε επίσης γίνει μέρος της συζήτησης στην Ισπανία. «Αυτό αντιπροσωπεύει ένα καθαρό παράθυρο ευκαιρίας» για την προώθηση του αντι-ρωσικού αισθήματος, καταλήγουν.

Η κάλυψη της υπόθεση Σκριπάλ στην Ελλάδα

Το ελληνικό δίκτυο του Integrity Initiative παρακολουθούσε στενά τον τρόπο κάλυψης από τις εφημερίδες της υπόθεσης δηλητηρίασης στο Σάλισμπερι.

Προχώρησαν στην μελέτη 193 άρθρων σε έξι μεγάλα δημοσιογραφικά έντυπα. Φαίνεται όμως ότι όλη αυτή η εκτενής και σκληρή εργασία ήταν μάλλον απογοητευτική: Οι συγγραφείς ομολογούν ότι η πλειονότητα των ελληνικών εφημερίδων υιοθετούσε ουδέτερη στάση στην υπόθεση Σκριπάλ.

Ισχυρίστηκαν ότι τα ελληνικά Μέσα επηρεάστηκαν στο να μην πάρουν θέση και να παραμείνουν αμερόληπτα. «Το ισχυρό φιλο-ρωσικό αίσθημα της ελληνικής κοινής γνώμης φαίνεται ότι έχει επηρεάσει τις ελληνικές εφημερίδες ώστε να μην δώσουν έμφαση στην εμπλοκή της Ρωσίας».

Το πρότζεκτ Integrity Initiative δεν έχει ακόμα σχολιάσει αυτή την αποκάλυψη. Οι Anonymous ισχυρίστηκαν ότι αποκάλυψαν το δεύτερο μέρος των εγγράφων καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες και οι διεθνείς οργανισμοί αγνόησαν την πρώτη αποκάλυψη. Η ομάδα κατηγόρησε το πρότζεκτ και τους χορηγούς του για αποτυχία «να παράσχουν διασφάλιση ότι το σύμπλεγμα δικτύων θα χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά για την απαρίθμηση της ρωσικής εκστρατείας δυσφήμισης».

Σχετικά:

Νέα έγγραφα για το πρότζεκτ «Integrity Initiative» φέρνουν στη δημοσιότητα οι Anonymous
Anonymous: Μυστική υπηρεσία από το Λονδίνο για να επεμβαίνει σε υποθέσεις ευρωπαϊκών χωρών
Tags:
Integrity Initiative, Anonymous, Ευρώπη, Ηνωμένο Βασίλειο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK