Υποβρύχιο, κλάσης Borey

Δύο νέα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων αποκτάει ο ρωσικός στόλος

© Φωτογραφία : "Sevmash" Press Service
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Ο ρωσικός στόλος αναμένεται να αποκτήσει δύο νέα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησαν οι δοκιμές ακόμη ενός υποβρύχιου σκάφους.

Δύο νέα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων αναμένεται να κατασκευαστούν εντός της επόμενης 10ετίας, αυξάνοντας σημαντικά την ισχύ του ρωσικού στόλου.

Τα υποβρύχια, σειράς «Borey», τα οποία εισήχθησαν το 2007, είναι τα πρώτη της Ρωσίας από το τέλος του «Ψυχρού Πολέμου». Τα συγκεκριμένα υποβρύχια, βάρους 24.000 τόνων, έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς 16 βαλλιστικών πυραύλων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τρία υποβρύχια της συγκεκριμένης σειράς ήδη τελούν υπό πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα, ένα ακόμη ξεκίνησε τις θαλάσσιες δοκιμές.

Τα δύο νέα σκάφη θα είναι αναβαθμισμένης κατηγορίας, σειράς «Borey-A». Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας τους προηγούμενους μήνες ανακοίνωσε την παραγγελία ακόμη τεσσάρων υποβρυχίων.

Τα δύο νέα σκάφη θα κατασκευαστούν στην πόλη Σεβερόντβινσκ, όπου βρίσκονται τα ναυπηγεία της εταιρείας «Sevmash». Η κατασκευή θα ξεκινήσει το 2024. Μέχρι στιγμής, δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη το πώς θα ονομαστούν.

Στο μεταξύ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για την υλοποίηση μίας νέας, αναβαθμισμένης έκδοσης των υποβρυχίων, με καλύτερο σύστημα προώθησης.

​Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία δεν είναι η μοναδική χώρα, η οποία επεκτείνει τον στόλο των υποβρύχιων βαλλιστικών πυραύλων.

Το αμερικανικό ναυτικό, για παράδειγμα, βρίσκεται σε διαδικασία σχεδιασμού 12 πλοίων, κατηγορίας «Columbia», τα οποία στοχεύουν να αντικαταστήσουν τον στόλο, κατηγορίας «Ohio».

Επιπλέον, τα πρώτα τους υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων ξεκίνησαν να κατασκευάζουν τους προηγούμενους μήνες τόσο η Ινδία, όσο και η Νότια Κορέα.

Tags:
υποβρύχιο, Ρωσία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK