07:41 17 ΙΟΥΛΙΟY 2019
Εξέδρα άντλησης πετρελαίου του Ιράν.

Ρουχανί: Κανείς δεν θα εξάγει πετρέλαιο από τον Κόλπο αν οι πωλήσεις του Ιράν εμποδιστούν

© AP Photo / Raheb Homavandi
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10

Στην αντεπίθεση κατά των κυρώσεων των ΗΠΑ πέρασε η Τεχεράνη, με τον Ιρανό ηγέτη να δηλώνει πως θα φράξει τα Στενά του Ορμούζ, τη σημαντική δίοδο μεταφοράς πετρελαίου που συνδέει τις χώρες της Μέσης Ανατολής με τις παγκόσμιες αγορές.

Νέες απειλές εκτοξεύει η Τεχεράνη κατά της Ουάσινγκτον. Συγκεκριμένα, οι αξιωματούχοι της Ισλαμικής Δημοκρατίας απειλούν να φράξουν τα Στενά του Ορμούζ, τη σημαντική δίοδο μεταφοράς πετρελαίου που συνδέει τις χώρες της Μέσης Ανατολής με τις παγκόσμιες αγορές. Η κίνηση αυτή έρχεται ως απάντηση στις αμερικανικές κυρώσεις στις εξαγωγές πετρελαίου της Τεχεράνης που ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αν το Ιράν εμποδιστεί να εξάγει πετρέλαιο τότε καμία χώρα δεν θα μπορέσει να το κάνει από τον Κόλπο», δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί την Τρίτη σε μια ομιλία που μεταδόθηκε ζωντανά στην κρατική τηλεόραση.

Μετά την εισαγωγή της νέας δέσμης κυρώσεων, ο Ρουχανί δεσμεύτηκε να συνεχίσει να πωλεί πετρέλαιο παρά τους «παράνομους και άδικους» περιορισμούς:

«Το γεγονός ότι η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν μπορεί να πουλήσει το πετρέλαιο της και να πουλήσει το αργό της… ακόμα κι αν δεν έχουν παραχωρηθεί παραχωρήσεις σε αυτές τις χώρες [αγοραστές]. Θα πωλούσαμε το πετρέλαιό μας με τιμή… Έντιμα, θα σπάσουμε αυτές τις κυρώσεις, επειδή οι κυρώσεις αυτές είναι σκληρές και αντιτίθενται στο διεθνές δίκαιο», φέρεται να δήλωσε σύμφωνα με τη Press TV.

Υπενθυμίζεται πως οι κυρώσεις κατά της Τεχεράνης εισήχθησαν ύστερα από την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου να αποσυρθεί από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν του 2015. Ο πρώτος γύρος κυρώσεων τέθηκε σε ισχύ τον Αύγουστο.

Η κυβέρνηση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η Ουάσιγκτον επιδιώκει να μειώσει τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν στο μηδέν σε μια προσπάθεια να περιορίσει το πυρηνικό πρόγραμμα και να ανασχέσει την περιφερειακή επιρροή της Τεχεράνης.

Πρόσφατα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Ουάσιγκτον να αντιμετωπίσει τις ιρανικές «απειλές», ασκώντας τη μεγαλύτερη πίεση στη χώρα. Έτσι, στις 5 Νοεμβρίου, ο Λευκός Οίκος επέβαλε νέους μονομερείς περιορισμούς στην ενεργειακή, ναυτιλιακή και χρηματοπιστωτική βιομηχανία του Ιράν, με δηλωμένο στόχο τη μείωση των εξαγωγών πετρελαίου στο μηδέν.

Από την άλλη, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να χορηγήσουν προσωρινές απαλλαγές σε οκτώ χώρες οι οποίες οφείλουν ωστόσο να μειώσουν σταδιακά την εξάρτησή τους από το ιρανικό πετρέλαιο.

Καταλήγοντας, τα υπόλοιπα συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας — η Ρωσία, η Κίνα, η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο — έχουν επιβεβαιώσει τη δέσμευσή τους σε αυτή και αγωνίζονται να παρακάμψουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Tags:
συμφωνία, Πετρέλαιο, Ντόναλντ Τραμπ, Ιράν, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK