ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
1 0 0
Βρείτε μας

Με την ένταξη της πΓΔΜ στην ΕΕ «η μακεδονική γλώσσα θα γίνει επίσημη γλώσσα στην ΕΕ», επισημαίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της χώρας στον απόηχο των δηλώσεων Ζάεφ.

Διευκρινίσεις επιχειρεί να δώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της πΓΔΜ, Μίλε Μποσνιακόφσκι, αναφορικά με τη δήλωση του πρωθυπουργού της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, περί πιθανότητας διδασκαλίας της «μακεδονικής γλώσσας» στην Ελλάδα. Ο ίδιος εξέφρασε τη λύπη της κυβέρνησης «εάν τα σχόλια του πρωθυπουργού παρερμηνεύτηκαν», ενώ επισήμανε ότι «οι πολιτικές για τη χρήση των γλωσσών […] δεν καθορίζονται από τη Συμφωνία των Πρεσπών».

«Όλες οι ενέργειές και οι δηλώσεις μας γίνονται με καλή πίστη για να υποστηρίξουμε τη συμφωνία. Ως χώρα που φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ΕΕ, κατανοούμε ότι η εκάστοτε χώρα φροντίζει τους πολίτες της και ότι οι χώρες των Βαλκανίων δεν παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις των γειτονικών τους χωρών», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της πΓΔΜ, Μίλε Μποσνιάκοφσκι, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Ο Μίλε Μποσνιακόφσκι υπενθυμίζει ότι βάσει του άρθρου 4 (3) της Συμφωνίας των Πρεσπών «δεσμευόμαστε να μην παρεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας».

«Με αυτή την έννοια, είναι κατανοητό ότι οι πολιτικές για τη χρήση των γλωσσών και στις δύο χώρες δεν καθορίζονται από τη συμφωνία Πρεσπών. Κατανοούμε και σεβόμαστε ότι το ζήτημα που αφορά στις γλώσσες που διδάσκονται στην Ελλάδα είναι ένα ζήτημα εσωτερικών υποθέσεων και εσωτερικής πολιτικής», προσθέτει.

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της πΓΔΜ, μιλώντας στο ανεξάρτητο βαλκανικό πρακτορείο IBNA, είχε δηλώσει πως «η Συμφωνία των Πρεσπών παρέχει μια ευκαιρία για φιλία και στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Συμφωνία δίνει τη δυνατότητα ένταξης της πΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

«Με τη συμμετοχή της χώρας μας στην ΕΕ, η μακεδονική γλώσσα — η οποία επιβεβαιώνεται από τη Συμφωνία ότι ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών — θα γίνει επίσημη γλώσσα στην ΕΕ ως μέσο επικοινωνίας και αμοιβαίας κατανόησης», ανέφερε ο Μποσνιακόφσκι. Πρόσθεσε δε ότι «δεν υπάρχουν άρθρα στη Συμφωνία των Πρεσπών που να καθορίζουν τα δικαιώματα χρήσης των γλωσσών στις δύο χώρες», σύμφωνα πάντα με το βαλκανικό πρακτορείο.

«Ταυτόχρονα, η Συμφωνία των Πρεσπών επιβεβαιώνει μια βασική αρχή ότι δεν πρέπει να υπάρχει παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις και των δύο χωρών και αυτό επιβεβαιώνεται από τις συνταγματικές τροποποιήσεις», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της πΓΔΜ.

Σχετικά:

Παρέμβαση Νίμιτς για τις δηλώσεις Ζάεφ
Μητσοτάκης: Απαράδεκτες, αλλά και αναμενόμενες οι δηλώσεις Ζάεφ
Νέα Δημοκρατία για δηλώσεις Ζάεφ: Προκλητική η αφωνία του πρωθυπουργού
Καμμένος για πΓΔΜ: Κανένα περιθώριο συμφωνίας με όσους εκφράζουν αλυτρωτικές επιδιώξεις
Tags:
Ευρωπαϊκή Ένωση, μακεδονική γλώσσα, συμφωνία των Πρεσπών, γλώσσα, ΝΑΤΟ, Μίλε Μποσνιακόφσκι, Ζόραν Ζάεφ, ΠΓΔΜ, Σκόπια
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK