18:07 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο διακεκριμένος Σουηδός φιλόσοφος Torbjörn Tännsjö σε πρόσφατο δημοσίευμά του, εξέθεσε τις απόψεις του περί μίας παγκόσμιας κλιματικής δικτατορίας ως τη λύση στο πρόβλημα της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής.

Ένα δημοσίευμα του διαπρεπέστερου εν ζωή Σουηδού φιλοσόφου, Torbjörn Tännsjö, σχετικό με την καταστροφή του περιβάλλοντος, ήταν αρκετό για να προκαλέσει αντιδράσεις στη χώρα του.

Σε ένα πρόσφατο τεύχος γνώμης που δημοσίευσε το γνωστό σουηδικό περιοδικό Dagens Nyheter, ο 71χρονος Tännsjö περιέγραψε την εικόνα ενός μετά-αποκαλυπτικού κόσμου που πρόκειται να καταστραφεί από την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα λοιπόν με τον φιλελεύθερο αριστερό στοχαστή, ο μόνος τρόπος να αποτραπεί η επικείμενη «κλιματική καταστροφή» είναι να δημιουργηθεί μια παγκόσμια κυβέρνηση μέσω ενός «πραξικοπήματος» που θα «νομοθετεί για ολόκληρο τον κόσμο», καταργώντας όλα τα εθνικά κράτη.

Ο Tännsjö σημείωσε ότι μπορεί να είναι ήδη πολύ αργά για την ανθρωπότητα για να προσπαθήσει να λύσει το πρόβλημα «με δημοκρατικό τρόπο». Μια «παγκόσμια δημοκρατία», υποστήριξε, θα λειτουργούσε εάν η ανθρωπότητα είχε «εκατοντάδες χρόνια στη διάθεσή της».

«Ωστόσο, δεν έχουμε το χρόνο που χρειαζόμαστε. Κάτι πρέπει να συμβεί γρήγορα. Μια παγκόσμια κυβέρνηση μπορεί να δημιουργηθεί με ένα πραξικόπημα, ένα είδος υπαρξιακού άλματος, όπου τα εθνικά έθνη παύουν να υφίστανται βιαίως. Μια παγκόσμια κυβέρνηση με τη μορφή του παγκόσμιου δεσποτισμού αναλαμβάνει. Η δημοκρατία μπορεί να έρθει αργότερα, ως ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο μεταρρύθμισης, όπως συμβαίνει σήμερα σε μη δημοκρατικά κράτη», υποστήριξε ο Tännsjö.

Επιπλέον, υποστήριξε ότι αυτή η δικτατορική αλλαγή δεν είναι απλά μια σύσταση, αλλά μια «πρόβλεψη».

«Εάν η ανθρωπότητα πρόκειται να σωθεί, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά αβέβαιο, αυτό θα συμβεί με τη βοήθεια μιας παγκόσμιας πεφωτισμένης δεσποτείας», ανέλυσε ο Tännsjö εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτή η αλλαγή ηγεσίας θα προωθηθεί από τις συνέπειες προβλημάτων που θα καθίστανται όλο και πιο οξείες, όπως την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, τις μεταναστευτικές κρίσεις σε ορισμένα μέρη του κόσμου και τα προβλήματα εφοδιασμού.

Ο δημοσιογράφος Johan Hakelius είναι ένας από εκείνους που αντέδρασαν έντονα στο δημοσίευμα του Tännsjö. Ο αρθρογράφος της Expressen αποκάλεσε τον Tännsjö ένα «κλιματικό δεσπότη» που μοιράζεται το «ολοκληρωτικό όνειρο» για μια παγκόσμια δικτατορία.

«Ο πιο γνωστός φιλόσοφος της Σουηδίας εμφανίστηκε στη μεγαλύτερη πρωινή εφημερίδα της Σουηδίας, η οποία εξέθεσε τις ελπίδες του για τον φωτισμένο παγκόσμιο δεσποτισμό. Κανείς δεν αντέδρασε», έγραψε ο Hakelius.

Ο Hakelius στη συνέχεια έθεσε ερωτήματα σχετικά με τις μεθόδους που θα χρησιμοποιήσει η νέα «κλιμακοκρατία» για τους αντάρτες και τους μη πιστούς.

«Τι πρέπει να γίνει για τους εθνικιστές και τους ηγέτες κινημάτων ανεξαρτησίας ωσάν εκείνων που τερμάτισαν την πρώην αποικιοκρατία; Πώς θα σιγήσουν; Φυλακή; Περιορισμός κατ' οίκον; Θάνατο;», ανέφερε.

Ο Hakelius ισχυρίστηκε ότι ο δεσποτισμός ήταν απλώς μια πιο εκλεπτυσμένη λέξη για τη δικτατορία.

«Οι αγρότες θα σφαγιάσουν τις αγελάδες τους; Οι δρόμοι θα φυλάσσονται για να συλληφθούν οι μη εξουσιοδοτημένοι οδηγοί;». Διερευνώντας περαιτέρω το ζήτημα, αναρωτήθηκε αν οι νέοι δεσπότες θα εισήγαγαν λογοκρισία και, ίσως, θα πυροβολούσαν όσους θεωρούσαν ως επιβαρυντικούς για το κλίμα.

«Λοιπόν, ο Torbjörn Tännsjö είναι ένας παλιός αριστερός και ένας κομμουνιστής του '68. Η ελευθερία της γνώμης και της δημοκρατίας δεν ήταν ποτέ η δύναμή τους», σχολίασε ένας χρήστης του Twitter στον προσωπικό του λογαριασμό.

«Η υστερία του κλίματος αρχίζει να μοιάζει με εκστρατεία προπαγάνδας ανοίγοντας το δρόμο για μια δικτατορία του κλίματος», τόνισε ένας άλλος.

Ο Torbjörn Tännsjö είναι Σουηδός καθηγητής φιλοσοφίας και πολιτικός διανοούμενος. Έχει επιτελέσει επιστημονικός συνεργάτης σε πολλά από τα κορυφαία ιδρύματα της χώρας και διατηρεί την έδρα της πρακτικής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης από το 2002. Οι ξεκάθαρα ωφελιμιστικές ηθικές του απόψεις τον έκαναν μια αμφιλεγόμενη φιγούρα.

Ο Tännsjö υπήρξε επίσης σημαντικό μέλος του Αριστερού Κόμματος από τη δεκαετία του 1970, που ήταν τότε γνωστό ως Κομμουνιστικό Κόμμα. Το 2015, στο απόγειο της μεταναστευτικής κρίσης, προκάλεσε αντιδράσεις, ζητώντας από τη σουηδική κυβέρνηση να ανοίξει τα σύνορα. Αν και επιζήμιο για την ευημερία της Σουηδίας, αυτό το βήμα, υποστήριξε, θα μεγιστοποιούσε το βιοτικό επίπεδο ανά τον κόσμο.

Tags:
φιλόσοφος, κλίμα, περιβάλλον, κλιματική αλλαγή, Σουηδία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK