Συζήτηση στο βρετανικό κοινοβούλιο

Πρωτοφανές στα χρονικά της Μ. Βρετανίας: Υπουργοί κρίθηκε ότι περιφρόνησαν τη Βουλή

© AP Photo /
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Το Κοινοβούλιο με ψήφους 311 έναντι 293, έκρινε ότι η κυβέρνηση περιφρόνησε την κοινοβουλευτική διαδικασία. Σε μία τεράστια ήττα για την κυβέρνηση, οι υπουργοί της Τερέζας Μέι θα πρέπει να δημοσιοποιήσουν τη νομική συμβουλή για το Brexit.

Η επικεφαλής του Κοινοβουλίου Άντρεα Λίντσομ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα δημοσιοποιήσει την «τελική και πλήρη» νομική συμβουλή που παρείχε ο Γενικός Εισαγγελέας Τζέφρι Κοξ στην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι για τη συμφωνία για το Brexit αύριο.

Μετά από ώρες διαμάχης, οι βουλευτές αποφάσισαν ότι η κυβέρνηση ήταν ένοχη για περιφρόνηση ή με άλλα λόγια «για όποια δράση, ή έλλειψη δράσης, που ίσως εμποδίσει ή υπονομεύσει την εργασία κάποιου από τα δύο Κοινοβούλια».

Ο Σερ Κέιρ Στάρμερ, ένας από τους σκιώδης γραμματείς για το Brexit και ένας από τους υπογράφοντες την κίνηση δήλωσε: Τα σημερινά ευρήματα της περιφρόνησης είναι σήμα ντροπής για την κυβέρνηση. Με τη μεταχείριση του Κοινοβουλίου με τέτοια περιφρόνηση, η κυβέρνηση απέδειξε ότι έχει χάσει την πλειοψηφία και τον σεβασμό της Βουλής».

Η έγκριση της κίνησης αυτής σηματοδοτεί την πρώτη φορά στη νεότερη Ιστορία που υπουργοί κυβέρνησης θεωρούνται ένοχοι για περιφρόνηση.

Η διακομματική κίνηση κατατέθηκε από ομάδα βουλευτών, από το Εργατικό Κόμμα, το DUP, τους Lib Dems, SNP, το Πράσινο Κόμμα και το Plaid Cymru.

Η κίνηση ξεκίνησε την νομική διαδικασία περιφρόνησης των υπουργών που παρείχαν μόνο μία περίληψη της νομικής βάσης της κυβέρνησης για τη συμφωνία του Brexit παρότι η βουλή ψήφισε τον περασμένο μήνα για την αναγκαστική δημοσιοποίηση του πλήρους κειμένου.

Tags:
Brexit, Τερέζα Μέι, Βρετανία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK