07:44 18 ΙΟΥΛΙΟY 2019
Afghanistan and NATO soldiers hold their flags before the start of the change of command ceremony at Resolute Support headquarters, in Kabul, Afghanistan, Sunday, Sept. 2, 2018

Έτοιμη για διάλογο από μηδενική βάση με τους Ταλιμπάν η αφγανική κυβέρνηση

© AP Photo / Massoud Hossaini
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Σύμφωνα το Ανώτατο Συμβούλιο Ειρήνης του Αφγανιστάν, η κυβέρνηση είναι έτοιμη για να συζητήσει με τους Ταλιμπάν οποιοδήποτε θέμα, ακόμη και ενδεχόμενη συνταγματική τροποποίηση.

Η κυβέρνηση του Αφγανιστάν είναι έτοιμη για την έναρξη άμεσου διαλόγου με τους Ταλιμπάν χωρίς προαπαιτούμενα και για οποιοδήποτε θέμα, ακόμη και για το ενδεχόμενο συνταγματικών τροποποιήσεων, δήλωσε στο Sputnik, ο Ιχσάν Ταχίρι, εκπρόσωπος του Ανώτατου Συμβουλίου Ειρήνης του Αφγανιστάν.

«Ανακοινώσαμε ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για την έναρξη των διαπραγματεύσεων… Οποιαδήποτε θέμα επιθυμούν οι Ταλιμπάν να θέσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είμαστε έτοιμοι να το εξετάσουμε… Οποιοδήποτε θέμα το οποίο θα είναι καλό για το μέλλον του Αφγανιστάν μπορεί να συζητηθεί… συμπεριλαμβανομένων και τροποποιήσεων στο Σύνταγμα», είπε ο Ταχίρι.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου πρόσθεσε ότι οι προηγούμενες αφγανικές κυβερνήσεις είχαν θέσει συγκεκριμένες προϋποθέσεις και κατά συνέπεια ποτέ δεν ξεκίνησαν οι συνομιλίες.

Οι νατοϊκοί διαβεβαιώνουν ότι είναι έτοιμοι να αποσυρθούν από το Αφγανιστάν

Οι ΗΠΑ και άλλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, που βρίσκονται αυτή τη στιγμή το Αφγανιστάν, έχουν διαβεβαιώσει την Καμπούλ ότι βρίσκονται σε ετοιμότητα να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από τη χώρα αν το επιθυμεί ο αφγανικός λαός, πρόσθεσε ο Ταχίρι.

«Δεν υπάρχει πρόβλημα στο συγκεκριμένο ζήτημα με τις ΗΠΑ και με τους άλλους διεθνείς συμμάχους που βρίσκονται εδώ για να παράσχουν βοήθεια στον τομέα της ασφάλειας… Τους το είπαμε (για ενδεχόμενη απόσυρση)… και απάντησαν "από εσάς εξαρτάται"», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου.

Ο ίδιος σημείωσε πάντως ότι στην παρούσα φάση και προς το παρόν η παρουσία τους είναι αναγκαία στο Αφγανιστάν.

Πρόσθεσε πως το ζήτημα της απόσυρσης των ξένων στρατευμάτων, θα συζητηθεί σε ενδεχόμενες συζητήσεις των Ταλιμπάν με την κυβέρνηση.

Φιλική η ατμόσφαιρα στη συνάντηση της Μόσχας

Ο Ιχσάν Ταχίρι σχολίασε τη συνάντηση για το Αφγανιστάν που διεξήχθη στη Μόσχα, λέγοντας ότι έγινε σε φιλικό κλίμα και πως οι αντιπροσωπείες των Ταλιμπάν και του Ανώτατου Συμβουλίου Ειρήνης, δεν αντάλλαξαν αρνητικές κουβέντες.

Πρόσθεσε επίσης, ότι η συνάντηση αποτέλεσε ένα ακόμη σημαντικό βήμα στη διαδικασία εξομάλυνσης της κατάστασης στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με τον Ταχίρι, στη Μόσχα φάνηκε ότι δεν είναι αδύνατο στο κοντινό μέλλον να γίνουν πράξη, οι συνομιλίες μεταξύ των δυο πλευρών.

«Είναι ένα θετικό σημάδι. Και ευχαριστούμε τη ρωσική κυβέρνηση που μας φιλοξένησε», είπε ο Ταχίρι.

Σχετικά:

Πολύνεκρη επίθεση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν
Για στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι ΗΠΑ χρηματοδοτούν τους Ταλιμπάν μιλά το ρωσικό ΥΠΕΞ
Tags:
συνομιλίες, ΝΑΤΟ, Ταλιμπάν, Αφγανιστάν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK