07:45 17 ΙΟΥΛΙΟY 2019
Η πρωτεύουσα της Σλοβακίας, Μπρατισλάβα

Η Σλοβακία απέλασε Ρώσο διπλωμάτη για φερόμενη συμμετοχή σε κατασκοπεία

CC0
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός ανακοίνωσε την απέλαση ενός Ρώσου διπλωμάτη περί φερόμενης εμπλοκής του σε υπόθεση κατασκοπείας, προσθέτοντας ότι έγινε ομαλά με βάση τους διπλωματικούς κανόνες.

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Πέτερ Πελεγκρίνι, ανακοίνωσε στις 5 Δεκεμβρίου ότι ένας Ρώσος διπλωμάτης απελάθηκε από τη χώρα κατόπιν πληροφοριών από την υπηρεσία αντικατασκοπείας της χώρας περί φερόμενης εμπλοκής σε κατασκοπεία, σύμφωνα με δημοσίευμα του σλοβακικού Dennik.

«Τον απελάσαμε στις 22 Νοεμβρίου και εγκατέλειψε τη Σλοβακία εντός 48 ωρών» δήλωσε ο πρωθυπουργός Πέτερ Πελεγκρίνι.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως ο διπλωμάτης, που εργαζόταν ως στρατιωτικός ακόλουθος στη ρωσική πρεσβεία, κατασκόπευε σε βάρος «συμφερόντων της Σλοβακικής Δημοκρατίας και του ΝΑΤΟ». Ο Πελεγκρίνι ανέφερε ότι η απέλαση εξελίχθηκε ομαλά και σύμφωνα με τους διπλωματικούς κανόνες.

Η πρεσβεία της Σλοβακίας στη Μόσχα αρνήθηκε να σχολιάσει τις αναφορές περί απέλασης του Ρώσου διπλωμάτη από τη χώρα και παρέπεμψε στο υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με το θέμα.

Η ρωσική πρεσβεία στη Σλοβακία ανακοίνωσε ότι μελετά της πληροφορίες περί απέλασης του διπλωμάτη της. Η ρωσική υπηρεσία πληροφοριών αρνήθηκε να σχολιάσει για το ζήτημα.

Ο πρωθυπουργός της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, είχε ανακοινώσει στις 9 Νοεμβρίου ότι υπάρχουν υποψίες σε βάρος ενός 70χρονου συνταγματάρχη εν αποστρατεία ότι κατασκόπευε για λογαριασμό της Μόσχας από τη δεκαετία του '90, αλλά δεν παρουσίασε οποιαδήποτε απόδειξη για τους ισχυρισμούς. Την ίδια στιγμή, η Αυστρία αποφάσισε να μην απελάσει κανέναν Ρώσο διπλωμάτη για την υπόθεση.

Η Ρωσία αρνήθηκε τις κατηγορίες της Βιέννης και κατήγγειλε την προσέγγιση, κάνοντας λόγο για «διπλωματία μεγάφωνου». Η Μόσχα κάλεσε τη Βιέννη να χρησιμοποιεί τα συνηθισμένα σε τέτοιες περιπτώσεις διπλωματικά κανάλια.

Η Σλοβακία είναι η μοναδική χώρα από την Ομάδα του Βίσεγκραντ (Τσεχία, Πολωνία, Ουγγαρία) που αρνήθηκε να απελάσει Ρώσους διπλωμάτες ως αλληλεγγύη μαζί με άλλα ευρωπαϊκά κράτη σχετικά με τη φερόμενη εμπλοκή της Μόσχας στην υπόθεση δηλητηρίαση Σκρίπαλ. Αντιθέτως, η Μπρατισλάβα κάλεσε για συνάντηση τον Ρώσο πρέσβη.

Σχετικά:

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Οι κατηγορίες της Βιέννης βασίζονται σε υποψίες δίχως αποδείξεις
Λαβρόφ: Η Αυστρία κατέφυγε σε διπλωματία μεγάφωνου για τους ισχυρισμούς περί κατασκοπείας
Tags:
διπλωματία, απέλαση, ΝΑΤΟ, Πέτερ Πελεγκρίνι, Σλοβακία, Ρωσία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK