Η ρωσική στρατιωτική βάση Shamrock στην Αρκτική

Διοικητής Βόρειου Στόλου: Κίνδυνος σύγκρουσης στην Αρκτική εξαιτίας της παρουσίας του ΝΑΤΟ

© Sputnik / Vadim Savitskii
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Σύμφωνα με τον διοικητή του ρωσικού Βόρειου Στόλου, Νικολάι Εβμένοφ, ορισμένες μη Αρκτικές χώρες αναζητούν να αποκτήσουν έλεγχο στην περιοχή της Αρκτικής, τη στιγμή που η αυξανόμενη παρουσία του ΝΑΤΟ δημιουργεί μεγαλύτερες πιθανότητες σύγκρουσης.

Η αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ στην Αρκτική θα αυξήσει τους κινδύνους συγκρούσεων στην περιοχή στο εγγύς μέλλον, δήλωσε την Τετάρτη, ο διοικητής του ρωσικού Βόρειου Στόλου, Νικολάι Εβμένοφ.

«Θα πρέπει να αναμένουμε μια περαιτέρω αύξηση της κλίμακας της στρατιωτικής παρουσίας των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Αρκτικής στο εγγύς μέλλον και, ως συνέπεια, την αύξηση της πιθανότητας σύγκρουσης εκεί», δήλωσε ο Έβμενοφ, μιλώντας στο διεθνές φόρουμ «Αρκτική: Το παρόν και το μέλλον», στην Αγ. Πετρούπολη.

Ο διοικητής πρόσθεσε ότι η λίστα των μη Αρκτικών χωρών που επιχειρούν να αποκτήσουν πρόσβαση στην περιοχή, περιλαμβάνονται η Βραζιλία, η Ιαπωνία, η Κίνα, η Νότια Κορέα, η Ινδία και ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη.

Σύμφωνα με τον Έβμενοφ, η Αρκτική μετατρέπεται σε «ένα από κέντρα παραγωγής υδρογονανθρακών στον κόσμο και έναν ισχυρό κόμβο για τις διεθνείς μεταφορές» που προσελκύει αρκετούς διεθνείς παίκτες που θα μπορούσαν να απειλήσουν τα ρωσικά εθνικά συμφέροντα.

Tags:
υδρογονάνθρακες, Βόρειος Στόλος, ΝΑΤΟ, Νικολάι Εβμένοφ, ΗΠΑ, Αρκτική
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK