13:44 19 ΑΠΡΙΛΙΟY 2019
Νέα κλάση πυρηνικών υποβρυχίων της Μεγάλης Βρετανίας

Το Ην. Βασίλειο διαθέτει 511 εκατ. δολάρια για τον εκσυγχρονισμό πυρηνικών υποβρυχίων

© AP Photo / Owen Humphreys
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Η Μεγάλη Βρετανία θα επενδύσει τεράστια ποσά στον αμυντικό προϋπολογισμό της για την κατασκευή μίας νέας κλάσης πυρηνοκίνητων υποβρυχίων, ως απάντηση στην φημολογούμενη ρωσική υποβρύχια δραστηριότητα.

Ο Υπουργός Άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας Γκάβιν Ουίλιαμσον ανακοίνωσε την Πέμπτη πρόσθετη χρηματοδότηση 400 δισ. λιρών (511 εκατ. δολαρίων) για το πρόγραμμα Dreadnought, το οποίο αφορά την κατασκευή τεσσάρων πυρηνοκίνητων υποβρυχίων.

Όπως σχολίασε ο κ. Ουίλιαμσον σε δηλώσεις του, «αυτή η επένδυση ύψους 400 εκατ. λιρών [511 εκατ. δολαρίων] θα εξασφαλίσει ότι το πρόγραμμα Dreadnought θα παραμείνει σε καλό δρόμο, οπότε συνεχίζουμε να έχουμε πυρηνική αποτροπή στη θάλασσα».

Το έργο που εκτιμάται σε 31 δισ. λίρες, θα έχει ως αποτέλεσμα την αντικατάσταση των παλαιών πυρηνικών υποβρυχίων βαλλιστικών πυραύλων κλάσης Vanguard.

Το πρώτο υποβρύχιο της νέας κλάσης ονομάστηκε «HMS Dreadnought», ενώ το δεύτερο θα φέρει το όνομα «HMS Valiant» προς τιμήν του σκάφους που διαδραμάτισε καίριο ρόλο κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Φώκλαντς με την Αργεντινή.

Ο Υπουργός Άμυνας, επισκεπτόμενος τη BAE Systems, τη βρετανική υπηρεσία άμυνας, ασφάλειας και αεροδιαστημικής, αποκάλυψε πως «άνοιξε επίσης μια νέα μονάδα πολλών εκατομμυρίων λιρών για την εκπαίδευση των μελλοντικών μηχανικών υποβρυχίων της Βρετανίας», η οποία κοστίζει περίπου 25 εκατομμύρια λίρες.

Τον Μάιο του 2018 ο κ. Ουίλιαμσον ανακοίνωσε ότι 2,5 δισ. λίρες (3,4 δισ. δολάρια) θα τεθούν στην κατασκευή νέων υποβρυχίων για το Βασιλικό Ναυτικό. Από τη στιγμή που ο κ. Ουίλιαμσον έγινε υπουργός Άμυνας τον Νοέμβριο του 2017, ζητούσε την ενίσχυση του στόλου υποβρυχίων του Ηνωμένου Βασιλείου, δικαιολογώντας την ως απάντηση στη φημολογούμενη αύξηση της ρωσικής υποβρύχιας δραστηριότητας κοντά στις ακτές της χώρας. Η Μόσχα, από την πλευρά της, έχει επανειλημμένα αρνηθεί κατηγορίες πως συνιστά απειλή, καλώντας τις αβάσιμες.

Tags:
πυρηνικά υποβρύχια, πυρηνικά, υποβρύχια, Μεγάλη Βρετανία, Ρωσία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK