Ουκρανικά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού διέσχισαν τα ρωσικά χωρικά ύδατα στο στενό του Κερτς

Τα μέλη της ΕΕ στερούνται κοινής θέσης για ενδεχόμενες νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

© Φωτογραφία : Crimea's FSB Press Service
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχουν επί του παρόντος κοινή θέση σχετικά με ενδεχόμενες νέες αντι-ρωσικές κυρώσεις αναφορικά με το περιστατικό στο Κερτς σύμφωνα με τα όσα τόνισε διπλωματική πηγή σε δημοσιογράφους.

Τη Δευτέρα, οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν συνομιλίες στις Βρυξέλλες ενώ θα πραγματοποιηθεί επίσης άτυπο δείπνο με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Παύλο Κλίμκιν.

Από όσα προκύπτουν από διπλωματικές πηγές τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν έχουν κοινή θέση αναφορικά με την επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία ενώ δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με αυτό το θέμα στις προσεχείς συνομιλίες της Δευτέρας.

«Υπάρχουν συζητήσεις για την κατάσταση στην Αζοφική Θάλασσα, αλλά δεν υπάρχουν [συζητήσεις σχετικά] με τις κυρώσεις. Ορισμένες χώρες θέλουν να θέσουν το θέμα αυτό, άλλοι όχι, δεν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των 28 χωρών σχετικά με αυτό το ζήτημα », ανέφερε η πηγή, αφού ρωτήθηκε αν οι κυρώσεις σε σχέση με το περιστατικό του Κερτς θα συζητηθούν την επόμενη εβδομάδα.

«Η συζήτηση δεν αφορά κατά κύριο λόγο το εάν είναι απαραίτητες κυρώσεις, αλλά τις ενέργειες που απαιτούνται για να μειωθούν οι εντάσεις στη Αζοφική Θάλασσα και να προωθηθεί ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών», ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία, σημείωσε.

«Το κύριο καθήκον τους είναι να καθοριστεί μια κοινή θέση», κατέληξε.

Στις 25 Νοεμβρίου, τρία πλοία του Ναυτικού της Ουκρανίας παραβίασαν τα ρωσικά σύνορα, εισήλθαν σε ρωσικά χωρικά ύδατα και άρχισαν να κινούνται προς το στενό του Κερτς, το οποίο χρησιμεύει ως είσοδος στη θάλασσα του Αζόφ. 

Τα ουκρανικά πλοία και το πλήρωμά τους κρατήθηκαν από τη Ρωσία αφού δεν ανταποκρίθηκαν στη νόμιμη απαίτηση να σταματήσουν.

Σε απάντηση στο περιστατικό, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Πόροσενκο υπέγραψε διάταγμα που κήρυξε στρατιωτικό νόμο σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας που βρίσκονται κοντά στα ρωσικά σύνορα και στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας αλλά και της Αζοφικής Θάλασσας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Β. Πούτιν δήλωσε ότι το περιστατικό ήταν πρόκληση που προετοιμάστηκε εκ των προτέρων ως πρόσχημα για την επιβολή στρατιωτικού νόμου στην Ουκρανία. Ο Πούτιν δήλωσε ότι η προβοκάτσια θα μπορούσε να συνδεθεί με τα χαμηλά προεκλογικά ποσοστά του Πόροσενκο.

Tags:
κυρώσεις, Πέτρο Ποροσένκο, Βλαντίμιρ Πούτιν, Θάλασσα του Αζόφ, Κερτς, Ουκρανία, Ρωσία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK