Αμερικανός στρατιώτης δίπλα σε αντιαεροπορικό σύστημα Patriot σε στρατιωτική βάση της Πολωνίας

Η Πολωνία επιθυμεί να δημιουργήσει στρατιωτική βάση των ΗΠΑ δίπλα στο Καλίνινγκραντ

© AP Photo / Czarek Sokolowski
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Η Πολωνία μελετά με τις ΗΠΑ τη δημιουργία μία νέας στρατιωτικής βάσης στο έδαφός της, ένα στρατιωτικό σχέδιο το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς στην αρχιτεκτονική ασφαλείας όπως δομήθηκε μετά το 1991.

Η Πολωνία και οι ΗΠΑ φημολογείται πως διατηρούν συνομιλίες σχετικά με τη δημιουργία μιας αμερικανικής στρατιωτικής βάσης κοντά στα σύνορα με το Καλίνινγκραντ, το ρωσικό θύλακα στη Βαλτική Θάλασσα.

Πολωνικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν στη ρωσική εφημερίδα Izvestiya ότι μια στρατιωτική βάση των ΗΠΑ θα μπορούσε σύντομα να κατασκευαστεί πολύ κοντά στο Καλίνινγκραντ. Παρόλο που δεν έχει ακόμη ληφθεί η τελική απόφαση, φαίνεται πως η πιθανότερη τοποθεσία για τη βάση έχει ήδη βρεθεί, σύμφωνα με το RT.

Είναι η πόλη του Orzysz, μόλις 140 χλμ. μακριά από το Καλίνινγκραντ. Μεταξύ των πλεονεκτημάτων του ως τοποθεσίας για μια μόνιμη στρατιωτική βάση είναι η εγγύτητα του στα ρωσικά σύνορα. Εκτός αυτού, διαθέτει όλη την απαραίτητη υποδομή, συμπεριλαμβανομένης μιας εγκατάστασης εκπαίδευσης.

Η συγκεκριμένη πόλη βρίσκεται στο τμήμα της Πολωνίας το οποίο θεωρείται το κλειδί για τη διεξαγωγή αμυντικών και επιθετικών στρατιωτικών επιχειρήσεων. Πολωνοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι τα στρατεύματα που θα αναπτυχθούν στο χώρο της βάσης θα ενισχύσουν την αμυντική ικανότητα όχι μόνο του βορειοανατολικού τμήματος της χώρας, αλλά και των βαλτικών κρατών. Το τελευταίο σημείο είναι αμφισβητήσιμο, όμως, καθώς οι δημιουργοί αυτής της ιδέας δεν διασαφηνίζουν πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί αναφορικά με τη Λιθουανία και τη Λετονία, πόσο μάλλον για την Εσθονία.

Ο φόβος της Πολωνίας για μια υποθετική εισβολή στην επικράτειά της από τη Ρωσία πάει πολύ πίσω. Η ιστορία έχει δείξει ότι σε περισσότερες από μία περιπτώσεις οι δυτικοί σύμμαχοι της Πολωνίας ήταν απροετοίμαστοι για να της παράσχουν οποιαδήποτε απτή βοήθεια και υποστήριξη. Για παράδειγμα, τον Σεπτέμβριο του 1939, κατά τη διάρκεια της γερμανικής εισβολής στη χώρα, ούτε η Μεγάλη Βρετανία ούτε η Γαλλία έκαναν τίποτα για να βοηθήσουν τη Βαρσοβία να αντιμετωπίσει τους εισβολείς.

Διάφοροι πολιτικοστρατιωτικοί κύκλοι στη Βαρσοβία θεωρούν πως η εξάπλωση ξένων στρατευμάτων στην πολωνική επικράτεια θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίτευξη ενός ικανοποιητικού επιπέδου ασφαλείας για τη χώρα, όπως το βλέπει η κυβέρνηση της Πολωνίας. Εάν ξεσπούσε μια στρατιωτική σύγκρουση τότε οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ, κυρίως των αμερικανικών στρατευμάτων, θα συμμετείχαν στη σύγκρουση, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Τον Σεπτέμβριο, η πολωνική κυβέρνηση πρότεινε την ιδέα της δημιουργίας μιας στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ σε πολωνικό έδαφος, με το παρατσούκλι «Fort Trump», όπως ονομάζεται έκτοτε ανεπίσημα.

Σήμερα, υπάρχουν επί του παρόντος περίπου 3.000 Αμερικανοί στρατιώτες που αναπτύσσονται στην Πολωνία εκ περιτροπής.

Ωστόσο, μια άλλη αύξηση στην παρουσία του ΝΑΤΟ στην πόρτα της Ρωσίας μπορεί στην πραγματικότητα να υπονομεύσει τη σταθερότητα καθώς η Μόσχα βλέπει τις αυξανόμενες στρατιωτικές δραστηριότητες της αμερικανικής συμμαχίας στην Ανατολική Ευρώπη ως απειλή για την εθνική της ασφάλεια.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν πρόκειται να επιτεθεί σε κανέναν, αλλά πρέπει να προστατεύσει τα σύνορά της από ενδεχόμενη επίθεση. Προειδοποίησε ότι εάν κατασκευαστεί μια αμερικανική στρατιωτική βάση στην πολωνική επικράτεια, θα πρέπει να λάβει αντίμετρα. Ο αντιπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ αναφέρθηκε νωρίτερα σχετικά, τονίζοντας ότι η Ρωσία δεν θα κάνει τα στραβά μάτια «στην παραβίαση της ισοτιμίας».

Tags:
στρατιωτική βάση, Πολωνία, Καλίνινγκραντ, Ρωσία, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK