21:06 09 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2019
Yποβρύχιο κλάσης Varshavyanka

Χρήστης του Twitter ισχυρίζεται ότι η Ρωσία στέλνει υποβρύχιο στο στενό του Κερτς

© Sputnik / Vitaliy Ankov
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Υποβρύχιο κλάσης Kilo φαίνεται πως αποστέλλει η Μόσχα στην περιοχή του Κερτς, στον απόηχο του ναυτικού επεισοδίου πριν από λίγες μόνο ημέρες, σύμφωνα με φωτογραφίες που κοινοποιήθηκαν σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Χρήστης του Twitter ισχυρίζεται ότι ένα ρωσικό υποβρύχιο εντοπίστηκε να αφήνει την πόλη της Σεβαστούπολης μόλις λίγες μέρες μετά την παραβίαση των θαλάσσιων συνόρων της Ρωσίας από τρία ουκρανικά πολεμικά πλοία.

Παρόλα αυτά, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν έχει πραγματοποιήσει σχετική αναφορά μέχρι στιγμής.

​Οι φωτογραφίες του υποβρυχίου κλάσης Kilo, το οποίο καλείται «μαύρη τρύπα» από τους δυτικούς εμπειρογνώμονες λόγω της ικανότητάς του να εξαφανίζεται γρήγορα, κοινοποιήθηκαν από το χρήστη @Capt_Navy.

Η Daily Star ανέφερε ότι ο Αμερικανός βετεράνος των υποβρυχίων Έρικ Μορένο δήλωσε ότι το υποβρύχιο πιθανώς κατευθύνεται προς το στενό του Κερτς, το οποίο χωρίζει τον Εύξεινο Πόντο και τη Θάλασσα του Αζόφ.

Την Πέμπτη, το CNN ανέφερε ότι ο αμερικανικός στρατός ζήτησε από το Υπουργείο Εξωτερικών να ειδοποιήσει την τουρκική κυβέρνηση για την πρόθεσή του να πλεύσει ένα πολεμικό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα.

Η ειδοποίηση θα δώσει στο αμερικανικό ναυτικό την επιλογή να εισέλθει στην περιοχή, αλλά δεν αποτελεί ένδειξη ότι θα αναληφθεί μια τέτοια ενέργεια, ανέφεραν στο CNN τρεις κυβερνητικές πηγές.

«Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να στείλουν υποβρύχια εκεί επειδή τα νερά είναι υπερβολικά ρηχά για πυρηνικά υποβρύχια (SSNs). Ένα υποβρύχιο που κινείται με ντίζελ θα πρέπει να είναι εκείνο που θα εισχωρήσει εκεί, ώστε μόνο οι χώρες του ΝΑΤΟ με SSK (ντίζελ) υποβρύχια θα μπορούσαν να φτάσουν στην περιοχή. Εάν μια χώρα σκέφτεται ότι έχει τη δυνατότητα να εισέλθει εκεί και να κατασκοπεύσει για να δει τι συμβαίνει, θα πρέπει να το κάνει», ανέφερε ο Μορένο στη Daily Star.

Ο Μορένο πρόσθεσε ότι εάν το ΝΑΤΟ έστειλε ένα πλοίο επιφανείας, πιθανότατα θα συνοδευόταν από ένα ή δύο υποβρύχια για προστασία και επιτήρηση.

«Η κλάση Kilo που έστειλε η Ρωσία πιθανότατα είναι εκεί έξω τώρα. Η Ρωσία έχει επίσης πιθανώς μερικά SSNs που κινούνται γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα. Πιθανώς στην είσοδο της Μαύρης Θάλασσας, αναμένοντας να ακούσει κάτι να έρθει μέσα. Το πολεμικό πλοίο που στέλνουμε θα είναι καθηλωμένο επειδή υπάρχει μόνο ένας τρόπος εισόδου και εξόδου» σχολίασε ο βετεράνος.

Η ανάπτυξη του ρωσικού υποβρυχίου έρχεται μετά το ναυτικό περιστατικό στο στενό του Κερτς στις 25 Νοεμβρίου, όταν τρία ουκρανικά πολεμικά πλοία εισήλθαν στα ρωσικά χωρικά ύδατα κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

Οι ρωσικές αρχές κατέλαβαν τα πλοία όταν αρνήθηκαν να ανταποκριθούν στις νόμιμες κλήσεις να εγκαταλείψουν την περιοχή και συνέλαβαν τους 24 ναυτικούς που βρίσκονταν στα πλοία.

Σε απάντηση, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Πόροσενκο υπέγραψε διάταγμα που κήρυξε στρατιωτικό νόμο σε αρκετές περιοχές της Ουκρανίας που βρίσκονται κοντά στα ρωσικά σύνορα, στις ακτές της Μαύρης και της Αζοφικής Θάλασσας.

Tags:
πυρηνικό υποβρύχιο, Κερτς, Ουκρανία, Ρωσία, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK