07:37 18 ΙΟΥΛΙΟY 2019
Επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών των «κίτρινων γιλέκων» στο Παρίσι

Συναγερμός στη Γαλλία για τις νέες κινητοποιήσεις των «Κίτρινων γιλέκων»

© AFP 2019 / Abdulmonan Eassa
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Ο γαλλικός τύπος εκτιμά ότι αυτό το σαββατοκύριακο θα είναι κρίσιμο τόσο για την εξέλιξη του κινήματος των λεγόμενων «Κίτρινων Γιλέκων», όσο και για τον ίδιο τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Ως «σημείο καμπής» και «αποφασιστική στιγμή», χαρακτηρίζει ο γαλλικός τύπος το σαββατοκύριακο που διανύουμε, αναφορικά με αφορμή τις κινητοποιήσεις των λεγόμενων «Κίτρινων Γιλέκων».

«Εάν η σημερινή διαδήλωση καταλήξει σε ένα δεύτερο ‘μαύρο Σάββατο’, αντί για μία ειρηνική και αποφασισμένη πορεία, του μόνου νόμιμου όπλου για τον λαό μέσα σε ένα κράτος δικαίου, αυτό ουσιαστικά θα έχει απομακρυνθεί από τις δημοκρατικές ελπίδες του λαϊκού αυτού κινήματος», γράφει στο άρθρο του ο Λοράν Ζοφρέν στην εφημερίδα Liberation που έχει τίτλο τη φράση «Κίτρινος Συναγερμός».

Από την πλευρά της η Monde κάνει λόγο για «μια από τις πιο χαοτικές περιόδους της ιστορίας» της γαλλικής Ε' Δημοκρατίας.

Η Figaro σημειώνει ότι οι κινητοποιήσεις των «Κίτρινων Γιλέκων» θα φέρουν τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν «αντιμέτωπο με μία κρίσιμη καμπή της πενταετίας του», σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Για τον Πασκάλ Κοκί της Dernieres Nouvelles d’ Alsace «το σημερινό Σάββατο θα είναι μέρα κλειδί και αναμφίβολα καθοριστική μέρα στην ήδη μακρά και χαοτική εξέγερση που αντιπροσωπεύουν τα «Κίτρινα Γιλέκα».

Πρόκειται για το τέταρτο συνεχόμενο Σαββατοκύριακο των κινητοποιήσεων των λεγόμενων Κίτρινων Γιλέκων. Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν στις 17 Νοεμβρίου με αίτημα τη μη αύξηση του φόρου στα καύσιμα, ωστόσο γρήγορα αναπτύχθηκαν και άλλα αιτήματα των διαδηλωτών. Τις προηγούμενες ημέρες σημειώθηκαν έντονα επεισόδια στο Παρίσι.

Tags:
διαδηλώσεις, κίτρινα γιλέκα, Εμανουέλ Μακρόν, Γαλλία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK