13:01 03 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο νέος πρέσβης του Ισραήλ στην Ουκρανία τονίζει ότι εθνικιστές ηγέτες που αντιμετωπίζονται ως ήρωες, στην πραγματικότητα αποτέλεσαν «ιστορικό τρόμο για τους Εβραίους».

Εναντίον της στάσης του Κιέβου να παρουσιάζει με θετικό τρόπο τους πρωταγωνιστές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, στάθηκε ο νέος πρέσβης του Ισραήλ στην Ουκρανία Τζόελ Λίον. 

Ο ίδιος χαρακτήρισε αυτούς τους πρωταγωνιστές ως «ιστορικό τρόμο για τους Εβραίους».

Σε συνέντευξη, αναφέρθηκε μάλιστα συγκεκριμένα στους ουκρανούς εθνικιστές ηγέτες Στεπάν Μπαντέρα και Ρομάν Σουχέβιτς, οι οποίοι αντιμετωπίζονται ως «ήρωες που πολέμησαν για την ανεξαρτησία της Ουκρανίας».

«Τους βλέπουμε ως δολοφόνους των Εβραίων. Εκτιμούμε ότι οι ουκρανοί φίλοι μας θα καταλάβουν τα συναισθήματά μας. Μπορείς να αποθηκεύσεις την ιστορική μνήμη και να δημιουργήσεις μνημεία, όμως πάντα θα μείνει η εικόνα της ιστορικής μνήμης όπως ήταν», τόνισε ο Λίον.

Πέρσι, ο προκάτοχός του είχε δηλώσει ότι η ηρωοποίηση εκείνων που κυνήγησαν τους Εβραίους ήταν ένα πρόβλημα που δε βρισκόταν σε συμφωνία με τα συμφέροντα του Ισραήλ.

Το 2010 ο Μπαντέρα τιμήθηκε με τον τίτλο του «Ήρωα της Ουκρανίας», μια απόφαση που τελικά κρίθηκε παράνομη από το δικαστήριο.

Τόσο ο Μπαντέρα, όσο και ο Γιούρι Σουχέβιτς θεωρούνται εν μέρει υπεύθυνοι για το ολοκαύτωμα των Εβραίων στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια του Β' ΠΠ όταν οι δύο τους συνεργάστηκαν με τη ναζιστική Γερμανία.

Tags:
Εβραίοι, ολοκαύτωμα, Ισραήλ, Ουκρανία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK