23:22 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2019
Το κτίριο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Εγκρίθηκε, παρά τις αντιδράσεις, το σύμφωνο του ΟΗΕ για τη μετανάστευση

© Sputnik / Roman Makhmutov
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Εγκρίθηκε, στη σημερινή διάσκεψη του ΟΗΕ, το Παγκόσμιο Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση από τα μέλη των Ηνωμένων Εθνών, και παρά τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει.

Τα μέλη των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησαν, σήμερα, το Παγκόσμιο Συμφώνο για την Ασφαλή, Τακτική και Ομαλή Μετανάστευση, στη διάσκεψη του ΟΗΕ που λαμβάνει χώρα στο Μαρόκο. 

Η μη δεσμευτική συμφωνία, η οποία ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο έπειτα από έναν χρόνο διαπραγματεύσεων, έλαβε επίσημα το «πράσινο φως» στο Μαρακές, στο πλαίσιο της διήμερης διάσκεψης του ΟΗΕ που πραγματοποιείται με τη συμμετοχή και του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. 

Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται μετά από το μήνυμα που απηύθυνε, νωρίτερα, ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος κάλεσε τις χώρες που αρνούνται να υπογράψουν, να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους και να εγκρίνουν τελικά το σύμφωνο. 

Η συμφωνία αντιπροσωπεύει την προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας για την καθιέρωση μιας κοινής προσέγγισης σε παγκόσμιο επίπεδο, όσον αφορά όλες τις πτυχές της μετανάστευσης. 

Αν και αρχικά, όλα τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών είχαν εγκρίνει το σύμφωνο, με μόνες τις ΗΠΑ να το απορρίπτουν, εν συνεχεία αρκετές χώρες εξέφρασαν την αντίθεσή τους, αρνούμενες να συμμετάσχουν στη συμφωνία. 

Διάφορες χώρες της Ευρώπης, όπως η Αυστρία, η Τσεχία, η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Σλοβακία και η Λιθουανία, αλλά και εκτός της Ευρώπης, η Αυστραλία και το Ισραήλ, εξέφρασαν την πρόθεσή τους να μην υπογράψουν το σύνφωνο, εν μέσω ανησυχιών ότι θα έθετε αρκετούς περιορισμούς στην εθνική μεταναστευτική πολιτική της χώρας τους. 

Το σύμφωνο, μάλιστα, έχει διχάσει και κυβερνήσεις, με πρόσφατο παράδειγμα αυτό της κυβερνητικής κρίσης στο Βέλγιο, όπου το σύμφωνο δίχασε την κυβέρνηση, ωθώντας σε παραίτηση τη Νέα Φλαμανδική Συμμαχία, το μεγαλύτερο κόμμα — εκ των τεσσάρων — του κυβερνητικού σχηματισμού.

Εν τω μεταξύ, πριν από κάποιες ημέρες, την παραίτησή του υπέβαλε ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας, Μίροσλαβ Λάιτσακ, αντιδρώντας στην απόφαση του κοινοβουλίου της χώρας να απορρίψει τη συμφωνία του ΟΗΕ.

Tags:
μετανάστευση, ΟΗΕ, Αλέξης Τσίπρας, Μαρακές, Μαρόκο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK