06:25 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2019
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι

Μέι: Αναβολή της κρίσιμης ψηφοφορίας για το Brexit

© Sputnik / Alexey Vitvitsky
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Την αναβολή της κρίσιμης ψηφοφορίας για το Brexit ανακοίνωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε ότι αναβάλλει την προγραμματισμένη ψηφοφορία στη βουλή για τη συμφωνία για το Brexit καθώς είχε οριστεί να απορριφθεί από «σημαντικό αριθμό» βουλευτών.

«Είναι ξεκάθαρο ότι ενώ υπάρχει ευρεία υποστήριξη για πολλές από τις πτυχές — κλειδιά της συμφωνίας, σε ένα ζήτημα, της Βόρειας Ιρλανδίας, παραμένει έντονη ανησυχία» δήλωσε.

«Γι' αυτό θα αναβάλλουμε την ψηφοφορία που ήταν προγραμματισμένη για αύριο και δεν θα συνεχίσουμε να διαιρούμε το κοινοβούλιο αυτή τη στιγμή».

Η πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα συζητήσει τη συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους στον απόηχο των ανησυχιών για τα ιρλανδικά σύνορα.

«Είναι η σωστή συμφωνία για τη Βρετανία, είμαι αποφασισμένη να κάνω τα πάντα για να εξασφαλίσω τις διασφαλίσεις που απαιτεί η Βουλή για να περάσει τη συμφωνία και να την παραδώσει στον λαό» σημείωσε.

Ανακοινώνοντας την αναβολή της ψηφοφορίας η Μέι δήλωσε στους βουλευτές ότι αν ήθελαν μία εναλλακτική συμφωνία με την ΕΕ, θα πρέπει να είναι ειλικρινείς για τα μειονεκτήματα των άλλων επιλογών — ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, τη συνέχιση της ένταξης στην ενιαία αγορά και το Brexit χωρίς συμφωνία.

«Θέλει η βουλή να προχωρήσει στο Brexit;» ρώτησε χαρακτηριστικά.

«Αν η βουλή θέλει να προχωρήσει, θέλει να το κάνει φτάνοντας σε συμφωνία με την ΕΕ; Αν η απάντηση είναι ναι — και πιστεύω ότι αυτή είναι η απάντηση της πλειονότητας της βουλής — τότε θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν είμαστε έτοιμοι για συμβιβασμό».

«Γιατί δεν θα υπάρξει βιώσιμο και επιτυχές Brexit χωρίς κάποιο συμβιβασμό και από τις δύο πλευρές».

Όπως υποστήριξε κανένα από τα εναλλακτικά σχέδια για το Brexit που έχουν έρθει στην επιφάνεια δεν εξασφαλίζει την πλειοψηφία των βουλευτών.

Η Μέι είπε ακόμα ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα θα οδηγούσε σε σημαντική απώλεια εμπιστοσύνης στη Δημοκρατία. Επίσης όπως υποστήριξε έχει επαφές με ευρωπαίους ηγέτες και είναι ανοιχτοί σε συζητήσεις για το ιρλανδικό.

Σημειώνεται ότι σχετικές πληροφορίες υπήρχαν από νωρίς και υποστήριζαν ότι η Τερέζα Μέι οδηγήθηκε στην απόφαση αυτή, εν μέσω των ανησυχιών που φέρεται να τρέφει σχετικά με τις αυξημένες πιθανότητες οι βουλευτές να μην δώσουν την έγκρισή τους στη συμφωνία για το Brexit.

Όπως μετέδωσε νωρίτερα η βρετανική εφημερίδα «Guardian», θα υπάρξει και ανακοίνωση από την επικεφαλής της Βουλής των Κοινοτήτων, η οποία θα περιλαμβάνει ενδεχομένως τις διαδικαστικές λεπτομέρειες της αναβολής της αυριανής ψηφοφορίας.

Tags:
Brexit, Τερέζα Μέι
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK