22:00 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2019
Φορτηγό του στρατού του Ιράν μεταφέρει πυραύλους εδάφους – αέρος μπροστά από πορτραίτο του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ

Το Ιράν επιβεβαιώνει «πρόσφατη» πυραυλική δοκιμή

© AFP 2019 / Atta Kenare
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Σύμφωνα με αναφορές, η Τεχεράνη επιβεβαιώνει «πρόσφατη» πυραυλική δοκιμή εν μέσω κριτικής της Δύσης στο Ιράν. Για μια «σημαντική δοκιμή» έκανε λόγο ανώτερος στρατιωτικός της χώρας.

Ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος του Ιράν επιβεβαίωσε ότι η Τεχεράνη πραγματοποίησε δοκιμή ενός βαλλιστικού πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς την 1η Δεκεμβρίου, κίνηση που είχε προκαλέσει αντιδράσεις σε Ουάσινγκτον, Λονδίνο και Παρίσι.

«Συνεχίζουμε τις πυραυλικές δοκιμές μας και η πρόσφατη (δοκιμή) ήταν πολύ σημαντική», δήλωσε ο στρατηγός Hajizadeh, διοικητής εναέριου χώρου των Φρουρών της Επανάστασης, σύμφωνα με το πρακτορείο Fars.

Η ανακοίνωση έρχεται αφότου ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Μάικ Πομπέο, ισχυρίστηκε την 1η Δεκεμβρίου ότι η Τεχεράνη πραγματοποίησε δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς, ικανό να μεταφέρει αρκετές κεφαλές, ο οποίος μπορεί να χτυπήσει «περιοχές της Ευρώπης και οπουδήποτε στη Μέση Ανατολή» και κάλεσε το Ιράν να σταματήσει αυτές τις δραστηριότητες.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Ιράν κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει κυρώσεις στην Τεχεράνη. Κατηγόρησε, μάλιστα, τη χώρα ότι φέρεται να προμηθεύει με πυραύλους «πληρεξούσιες δυνάμεις» σε Υεμένη, Λίβανο και άλλου σε μια προσπάθεια αποσταθεροποίησης ολόκληρης της περιοχής.

Η Τεχεράνη επέμεινε ότι συμμορφώνεται πλήρως με την πυρηνική συμφωνία του 2015 και πως δε σχεδίαζε ποτέ να κατασκευάσει πυραύλους ικανούς να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε ότι οι αναφερόμενες πυραυλικές δοκιμές στόχο είχαν να εξασφαλίσουν την άμυνα της χώρας. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, εκπρόσωπος των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων δήλωσε ότι ο στρατός θα συνεχίσει τις δοκιμές πυραύλων χωρίς να ζητήσει άδεια από άλλες χώρες.

Tags:
πύραυλος, πυραυλικό σύστημα, ΗΠΑ, Ιράν, Τεχεράνη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK