04:07 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
1 0 0
Βρείτε μας

Με βέτο στην ένταξη της πΓΔΜ σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ απείλησε ο υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, με αφορμή τις δηλώσεις Ζάεφ περί «μακεδονικής γλώσσας».

Αντιδράσεις και στην κυβέρνηση της Βουλγαρίας προκαλούν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, περί «μακεδονικής γλώσσας».

Με την απειλή να θέσει βέτο στην ένταξη της πΓΔΜ σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ απείλησε o αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας, Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, με αφορμή το θέμα της γλώσσας, τονίζοντάς ότι δεν θα επιτρέψει να αναγνωριστεί ως επίσημη γλώσσα της Ε.Ε..

«Ο κ. Ζάεφ δεν μπορεί να καταχράται το θέμα με τη μακεδονική γλώσσα. Μπορεί να του κοστίσει την ένταξη σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε.», ανέφερε σε μήνυμά του στο Facebook, ο Βούλγαρος υπουργός, τονίζοντας ότι «συμβιβασμοί με την ιστορία της Βουλγαρίας δεν είναι επιτρεπτοί».

Ο ίδιος χαρακτηρίζει «απαράδεκτο» και «πρόκληση» τυχόν αίτημα του Ζάεφ να διδάσκεται ως επίσημη ξένη γλώσσα στη Βουλγαρία, αυτή η «εντελώς παρόμοια βουλγαρική διάλεκτος».

Αναφερθείς και σε κοινή επιτροπή Βουλγαρίας — πΓΔΜ, για το έργο της οποίας αφήνει αιχμές κατά των Σκοπίων, ο κ. Καρακατσάνοφ τονίζει: «Δε θα δεχθώ ανθρώπους με ασαφείς απόψεις […] να παρεισφρήσουν στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ εις βάρος της Βουλγαρίας και της ιστορικής δικαιοσύνης, ακόμη λιγότερο την καθιέρωση της ‘μακεδονικής' γλώσσας».

Tags:
Ευρωπαϊκή Ένωση, βέτο, μακεδονική γλώσσα, ΝΑΤΟ, Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, Ζόραν Ζάεφ, Βουλγαρία, ΠΓΔΜ, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK