19:16 04 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο αυξανόμενος φόρος αίματος στη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Υεμένη ταυτόχρονα με την δολοφονία Κασόγκι, οδήγησαν το αμερικανικό Κογκρέσο να σκληρύνει τη στάση του έναντι της Σαουδικής Αραβίας.

Η Γερουσία των ΗΠΑ έστειλε μια νέα προειδοποίηση στον Πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ και τη Σαουδική Αραβία την Πέμπτη, εγκρίνοντας ψήφισμα για τον τερματισμό της στρατιωτικής υποστήριξης των ΗΠΑ προς το Ριάντ στον πόλεμο της Υεμένης.

Το συμβολικό ψήφισμα σε μεγάλο βαθμό δεν μπορεί να συζητηθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων πριν από τον Ιανουάριο και πιθανότατα θα πληγεί από το δικαίωμα αρνησικυρίας του προέδρου των ΗΠΑ σε κάθε περίπτωση, καθώς ο τελευταίος έχει επανειλημμένα αποδείξει την υποστήριξή του για το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας.

Ωστόσο, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που προέρχεται και από τα δύο κόμματα στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα προς τον Λευκό Οίκο και το Ριάντ, σε μια περίοδο σημαντικής αύξησης του αριθμού των θυμάτων και στον απόηχο της δολοφονίας του διαφωνούντος δημοσιογράφου Σαμάτ Τζαμάλ Κασόγκι.

Σε μια ψηφοφορία διά βοής, χωρίς αντιπολίτευση, η Γερουσία ενέκρινε επίσης ψήφισμα που καταδικάζει τη δολοφονία του Κασόγκι αναφέροντας ότι ο Σαουδάραβας πρίγκιπας ήταν «υπεύθυνος» για αυτή.

Ο ανεξάρτητος γερουσιαστής του Βέρμοντ, Μπέρνι Σάντερς, ο οποίος ψήφισε με τους Δημοκρατικούς, χαρακτήρισε την ψηφοφορία ως «ιστορική στιγμή».

«Σήμερα λέμε στη δεσποτική κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας ότι δεν θα είμαστε μέρος των στρατιωτικών τους περιπετειών», δήλωσε.

«Ας προχωρήσουμε σήμερα… και πείτε στον κόσμο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δεν θα συνεχίσουν να αποτελούν μέρος της χειρότερης ανθρωπιστικής καταστροφής στο πρόσωπο της γης».

Η οργή για το ανθρώπινο κόστος του πολέμου στην Υεμένη, καθώς και η οργή για τη δολοφονία Κασόγκι στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, είχαν ως αποτέλεσμα την σκλήρυνση της στάσης του Κογκρέσου για στήριξη του συνασπισμού υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας εναντίον των ανταρτών Χούθι.

Η επίπληξη του νεαρού κληρονόμου συνιστά μία άμεση πρόκληση για τον Τράμπ, ο οποίος προσπάθησε να θέσει υπό αμφισβήτηση τη συμμετοχή του πρίγκιπα στη δολοφονία του Κασόγκι και τόνισε αντ 'αυτού τη σπουδαιότητα του αμερικανικού εμπορίου και των στρατιωτικών δεσμών με το Ριάντ.

ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK