23:21 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2019
Το σύμβολο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα κεντρικά γραφεία στις Βρυξέλλες

Brexit, μετανάστευση, προϋπολογισμός: Θέματα που διχάζουν στο τραπέζι της ΕΕ

© Sputnik / Alexey Vitvitsky
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Μια σειρά από ζητήματα που διχάζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση βρέθηκαν χθες στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής, μεταξύ των οποίων η μετανάστευση και ασφαλώς το Brexit. Σήμερα, οι συζητήσεις συνεχίζονται σε ανάλογο κλίμα.

Δύο ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν, χθες, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο προϋπολογισμός για το 2021 — 2027 και το Brexit, ενώ σήμερα επί τάπητος θα τεθούν το θέμα της μετανάστευση, η μάχη κατά της παραπληροφόρησης, η ενιαία αγορά και οι εξωτερικές σχέσεις. Την ίδια ώρα, η συζήτηση των Ευρωπαίων αναμένεται να πειρστραφεί και γύρω από τις τελευταίες προκλήσεις της Ευρωζώνης, ήτοι τον προϋπολογισμό της Ιταλίας, αλλά και η κατάσταση στη Γαλλία μετά το «κύμα» διαδηλώσεων.

Ο Drieu Godefridi, συγγραφέας από τις Βρυξέλλες, μιλώντας στο Sputnik, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οδεύει προς το τέλος της ζωής της και ολοένα και περισσότεροι Ευρωπαίοι εμφανίζονται προκατειλημμένοι.

«Πάνω απ 'όλα, οι πολιτιστικές, πολιτικές και γεωπολιτικές αποκλίσεις μεταξύ των κρατών — μελών εμβαθύνουν σαν άβυσσοι, όπως συμβαίνει μεταξύ της Κεντρικής Ευρώπης και της Δυτικής Ευρώπης, σχεδόν σε όλα τα θέματα», ανέφερε.

Ο ίδιος παρατήρησε ότι πλέον έχει ξεσπάσει μία ακόμη αντιπαράθεση ανάμεσα στις χώρες που τίθενται υπέρ του περιορισμού της μετανάστευσης και των ηγετών που όπως ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, «δεν αντιλαμβάνονται τη μαζική απόρριψη των μεταναστευτικών θεμάτων από μέρους του πληθυσμού». 

Ένα ακόμη ζήτημα που διχάζει, είναι αυτό του προϋπολογισμού και της κλιματικής αλλαγής, καθώς δεν υπάρχει συναίνεση για τις αυξήσεις που ζητά η Κομισιόν στον προϋπολογισμό για τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, την ώρα που πολλοί τονίζουν την ανάγκη για εξοικονόμηση, εν όψει της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Janice Atkinson, Βρετανίδα βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ είναι ένα «φανταστικό έγγραφο που παράγεται και επικυρώνεται από τους ίδιους ανθρώπους που αυξάνουν τους φόρους μας, ανοίγουν τα σύνορά μας και καταχρώνται τα χρήματα των φορολογουμένων στην επιδίωξη επιζήμιων πολιτικών, όπως για παράδειγμα περιβαλλοντικών πολιτικών, που η πλειοψηφία δεν υποστηρίζει πλέον».

Όσον αφορά στο Brexit, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, έφτασε στις Βρυξέλλες, αναζητώντας διαβεβαιώσεις από την ΕΕ, προκειμένου να διασφαλίσει ότι η συμφωνία για το Brexit θα εγκριθεί από τους Βρετανούς βουλευτές. Αυτό, καθώς είχε κερδίσει τη μάχη σε μια ψηφοφορία για πρόταση μομφής που κατατέθηκε σε βάρος της και ενώ η ίδια είχε αναβάλλει, προηγουμένως, τη σχεδιαζόμενη ψηφοφορία για το Brexit στο βρετανικό κοινονβούλιο.

Ο Marco Zanni, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τη Λέγκα της Ιταλίας, δήλωσε ότι είναι σημαντικό να γίνει σεβαστή η βούληση των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου που ψήφισαν υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα του 2016.

«Σεβόμαστε πλήρως την έκβαση του δημοψηφίσματος του Brexit, δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση. Περιμένουμε τώρα την έκβαση της ψηφοφορίας στο βρετανικό κοινοβούλιο. Αν δεν επιτευχθεί πολιτική συμφωνία, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ένα σκληρό Brexit», δήλωσε ο Zanni.

Tags:
Brexit, μετανάστευση, Σύνοδος Κορυφής, Ευρωπαϊκή Ένωση
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK