16:11 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2019
Πέτρο Ποροσένκο

Ο Ποροσένκο ανακοίνωσε την δημιουργία αυτοκέφαλης ουκρανικής εκκλησίας

© Sputnik /
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 11
Βρείτε μας

Ο Μητροπολίτης Περεγιασλάβ και Μπίλα Τσέρκβα Επιφάνιος (Δουμένκο) είναι ο νέος επικεφαλής της σχισματικής ουκρανικής ορθόδοξης εκκλησίας, σύμφωνα με τον ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο.

Ο επικεφαλής της «νέας εκκλησίας στην Ουκρανία» εξελέγη στο «συμβούλιο ενοποίησης» στο Κίεβο όπως αποκάλεσαν οι υποστηρικτές της τη σχισματική σύνοδο, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα κεκλεισμένων των θυρών.

Στο τέλος του συμβουλίου, ο εκλεγμένος επικεφαλής της «νέας εκκλησίας» —που αποτελεί τη μη κανονική Ορθόδοξη Ουκρανική Εκκλησία-  Μητροπολίτης Περεγιασλάβ και Μπίλα Τσέρκβα Επιφάνιος(Δουμένκο) εμφανίστηκε σε κεντρική πλατεία του Κιέβου και παρουσιάστηκε από τον Πέτρο Ποροσένκο.

Ο ουκρανός πρόεδρος ανακοίνωσε τότε τη δημιουργία της λεγόμενης ουκρανικής αυτοκέφαλης εκκλησίας.

«Αυτή η μέρα θα μείνει στην ιστορία της Ουκρανίας ως η ημέρα της δημιουργίας της τοπικής ουκρανικής αυτοκέφαλης εκκλησίας», τόνισε

Όπως ανέφερε ο ίδιος θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη τον Ιανουάριο με τον νέο επικεφαλής της σχισματικής εκκλησίας με σκοπό να αναγνωριστεί από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο κατά την ομιλία του στη σύνοδο της σχισματικής εκκλησίας, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η Ουκρανία δεν θα είναι πλέον κανονικό έδαφος της Ρωσικής Εκκλησίας. Τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ενέκρινε την αυτοκεφαλία και την ανεξαρτησία της εκκλησίας της Ουκρανίας».

Σύμφωνα με τον ουκρανό πρόεδρο το ζήτημα της χορήγησης αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία, είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας της χώρας.

«Σήμερα κερδίζουμε την πνευματική ανεξαρτησία μας, η οποία μπορεί να συγκριθεί με επίτευξη πολιτικής ανεξαρτησίας» τόνισε χαρακτηριστικά ο Ποροσένκο.

Η σχισματική σύνοδος που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα προοριζόταν να επιλέξει τον ηγέτη της νέας ανεξάρτητης ουκρανικής ορθόδοξης εκκλησίας και να υιοθετήσει το καταστατικό της δομής.

Η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας, η οποία αποτελεί τη μοναδική κανονική Ορθόδοξη εκκλησία στην Ουκρανία εδώ και εκατοντάδες χρόνια, αρνήθηκε να λάβει μέρος στο συμβούλιο ενοποίησης.

Το Πατριαρχείο της Μόσχας αποκαλεί την κατάσταση που επικρατεί αναφορικά με την αυτοκεφαλία ως «νομιμοποίηση του σχίσματος», λέγοντας ότι θα έχει καταστροφικές συνέπειες και θα επηρεάσει εκατομμύρια Χριστιανούς στην Ουκρανία και σε άλλες χώρες.

Παράλληλα υπενθυμίζεται έχει ήδη διακόψει την ευχαριστιακή κοινωνία με το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης.

Σχετικά:

Αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας
Tags:
αυτοκεφαλία, Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία (Πατριαρχείο Μόσχας), Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, Πατριάρχης Βαρθολομαίος, Πέτρο Ποροσένκο, Ουκρανία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK