08:46 04 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Εντύπωση προκαλεί η υπόθεση ενός Ιρανού βιαστή αιτούντος άσυλο στη Μ. Βρετανία, ο οποίος ισχυρίζεται πως αν επιστρέψει στην πατρίδα του θα πέσει θύμα κακομεταχείρισης από τις εκεί αρχές λόγω του ότι εγκατέλειψε το Ισλάμ για το Χριστιανισμό.

Ένας Ιρανός αλλοδαπός, ο οποίος είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης για σεξουαλική επίθεση σε ένα 17χρονο κορίτσι, ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να απελαθεί στην πατρίδα του επειδή έχει αφήσει το Ισλάμ και ασπάστηκε τον χριστιανισμό. Ο δικαστής πήρε το μέρος του, ισχυριζόμενος ότι, παρόλο που η αλλαγή του θρησκεύματος ήταν κατασκευασμένη, θα στοχοποιούνταν όταν θα επέστρεφε στην πατρίδα του.

Ένας δικαστής στη Μεγάλη Βρετανία έχει αφήσει μετέωρη την υπόθεση απέλασης ενός Ιρανού αιτούντος άσυλο, ο οποίος είχε βιάσει μια νεαρή κοπέλα, λόγω των ανησυχιών ότι η αλλαγή θρησκεύματος του από το Ισλάμ στον Χριστιανισμό — την οποία ο δικαστής διαπίστωσε ότι είναι αναληθής — θα μπορούσε να τον εκθέσει σε κίνδυνο στο Ιράν.

Το δικαστήριο εξέτασε τις 850 δημοσιεύσεις του στο Twitter, οι οποίες ανέφεραν στίχους από τη Βίβλο και τις θρησκευτικές εικόνες, καθώς και τα διάφορα retweets του που ήταν πιθανό να προκαλέσουν την οργή των ιρανικών αρχών.

Ο δικαστής γνωρίζει ότι ο Ιρανός ισχυριζόταν ψευδώς ότι είχε προσηλυτιστεί στον Χριστιανισμό ως πρόσχημα για να αποφύγει την απέλαση. Ωστόσο, αποφάνθηκε ότι ο εν λόγω άνθρωπος δεν μπορεί να απελαθεί στο Ιράν γιατί θα θεωρηθεί ως κάποιος που επέδειξε αντι-ισλαμική συμπεριφορά, ακόμα κι αν η Τεχεράνη δεχτεί με τη σειρά της πως οι ισχυρισμοί του περί αλλαγής θρησκεύματος είναι αληθινοί.

«Υπό όλες τις περιστάσεις, είμαι πεπεισμένος ότι ο εν λόγω έχει αποδείξει επαρκώς ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος πως μετά την επιστροφή του θα ερωτηθεί σχετικά με τις λεπτομέρειες της αίτησης ασύλου του και ότι η ερώτηση αυτή θα αποκαλύψει ότι έχει δημοσιεύσει στο Twitter» δήλωσε ο δικαστής, προσθέτοντας ότι η ανάκριση του θα εμπεριείχε πραγματικό κίνδυνο κακομεταχείρισης από τις ιρανικές αρχές.
Ο 38χρονος, ο οποίος χαρακτηρίστηκε ως «ΑΜ» στα δικαστικά έγγραφα, λέγεται ότι εγκατέλειψε παράνομα το Ιράν και εισήλθε στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 15 Ιανουαρίου 2006. Ζήτησε άσυλο την ίδια ημέρα, αλλά η αίτησή του απορρίφθηκε. Ωστόσο, η μεταγενέστερη αίτησή του για την έκδοση κάρτας διαμονής στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ), την οποία κατέθεσε με την αιτιολογία ότι ένα μέλος της οικογένειας της συζύγου του ήταν κάτοικος της ΕΟΧ, εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2009 για πέντε χρόνια και έληξε το 2014.

Ο άντρας καταδικάστηκε σε πενταετή φυλάκιση για βιασμό ενός 17χρονου κοριτσιού το 2012. Απελευθερώθηκε τον Αύγουστο του 2015, όταν η τότε Υπουργός Εσωτερικών, Τερέζα Μέι, διέταξε την απέλασή του, καθώς τον θεωρούσε «πραγματική και αρκετά σοβαρή απειλή για το κοινό».

Tags:
βιαστής, χριστιανισμός, ισλάμ, Ιράν, Μεγάλη Βρετανία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK