11:04 23 ΙΟΥΛΙΟY 2019
Τούνελ τρομοκρατών

Το Ισραήλ δείχνει σήραγγες που επιθυμεί να πείσει το Λίβανο να καταστρέψει (Βίντεο)

© Twitter Screenshot
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Το Ισραήλ έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο το οποίο εμφανίζει πλάνα από υπόγειες σήραγγες τρομοκρατών για τις οποίες ζητά από τη Ουάσινγκτον να μεσολαβήσει με σκοπό να πείσει την κυβέρνηση του Λιβάνου να προχωρήσει στην καταστροφή τους.

Μια έκθεση της εφημερίδας του Λιβάνου Al-Akhbar ανέφερε ότι το Ισραήλ έχει ζητήσει βοήθεια από τις ΗΠΑ, ζητώντας τους να πιέσουν τον Λιβανέζικο στρατό να καταστρέψει τις σήραγγες που χτίστηκαν από τη Χεζμπολάχ και οι οποίες παραβιάζουν τους όρους της εκεχειρίας του 2006 μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με την έκθεση, η οποία παραθέτει «δυτικές διπλωματικές πηγές», η ισραηλινή κυβέρνηση ζήτησε από τις ΗΠΑ να πιέσουν τη Βηρυτό για την καταστροφή μιας σειράς από σήραγγες που έχουν κατασκευαστεί κοντά στη Γαλάζια Γραμμή, την οριογραμμή μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου που συμφωνήθηκε στο τέλος του πολέμου του 2006. Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι οι σήραγγες παραβιάζουν τόσο τη Μπλε Γραμμή όσο και την ειρηνευτική συμφωνία και ζήτησαν από τις ΗΠΑ να απειλήσουν να μειώσουν τη βοήθεια προς τον Λιβανέζικο Στρατό.

Ενώ η Ενδιάμεση Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο (UNIFIL) επιβεβαίωσε την ύπαρξη τεσσάρων σηράγγων που ανακαλύφθηκαν από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF), η δύναμη θεωρεί αυτές τις σήραγγες «εκτός του πεδίου αρμοδιότητας της» και αρνείται να τις αντιμετωπίσει, σημειώνουν οι Times του Ισραήλ.

Οι IDF δημοσιοποίησαν ένα βίντεο την Τρίτη που εμφανίζει πλάνα από το εσωτερικό μιας από τις σήραγγες, δείχνοντας μια «απόπειρα να μπλοκάρει τη σήραγγα, η οποία φαίνεται να έχει πραγματοποιηθεί από την τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ τις τελευταίες ημέρες», σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο των IDF. Στην έκθεση δεν αναφέρεται ποια σήραγγα ή όπου βρίσκεται.

Το αίτημα του Ισραήλ ακολουθεί άλλο αίτημα την περασμένη εβδομάδα, όπου ζήτησε από τις ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις στον Λίβανο για την υποστήριξή του προς την οργάνωση, τη σιιτική μαχητική ομάδα που κατέχει εξέχουσα θέση στην κυβέρνηση του Λιβάνου, σύμφωνα με την Haaretz.

​Η Jerusalem Post σημείωσε επίσης τη Δευτέρα ότι η Μόσχα άσκησε πίεση στη Βηρυτό για να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στην αντιμετώπιση των σηράγγων της Χεζμπολάχ.

Η μπλε γραμμή δημιουργήθηκε με την απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών μετά το τέλος του πολέμου του 2006, κατά τον οποίο το Ισραήλ πραγματοποίησε εισβολή στο νότιο Λίβανο με σκοπό την καταστροφή της Χεζμπολάχ. Αυτή η επίθεση απέτυχε από την πεισματική αντίσταση της Χεζμπολάχ και των Λιβανέζικων Ενόπλων Δυνάμεων (LAF).

Τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι δήλωσε στον διοικητή της UNIFIL, κ. Στέφανο Ντελ Κολ, ότι η Βηρυτός «δεσμεύεται για την πλήρη εφαρμογή του ψηφίσματος 1701 και για το σεβασμό της μπλε γραμμής στα νότια σύνορά της». Ο Χάριρι πρόσθεσε ότι «Ο στρατός του Λιβάνου που έχει αναλάβει την υπεράσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας θα συνεργαστεί με τις δυνάμεις της UNIFIL και θα διεξάγει περιπολίες για την αντιμετώπιση τυχόν ελαττωμάτων στην εφαρμογή του ψηφίσματος 1701 από την πλευρά του Λιβάνου».

Μέρος της δικαιολογίας για αυξημένη πίεση στο LAF φαίνεται να είναι ότι οι Λιβανέζικες δυνάμεις, παρόλο που είναι παρούσες στην περιοχή, έχουν μέχρι στιγμής επιδείξει την άρνησή τους να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις του Ισραήλ για μπουλντόζες πέρα από τη μπλε γραμμή.

Εν τω μεταξύ, οι IDF πραγματοποιούν επιχειρήσεις στη Γαλάζια γραμμή από τις 4 Δεκεμβρίου, όταν ξεκίνησαν την επιχείρηση Βόρεια Ασπίδα για να αναζητήσουν τις εν λόγω σήραγγες, διαπιστώνοντας ότι δύο παραβίαζαν τη «μπλε γραμμή» και ισχυρίστηκαν ότι η Χεζμπολάχ σκόπευε να χρησιμοποιήσει σήραγγες για να επιτεθούν επιθέσεις εναντίον ισραηλινών πολιτών.

Ωστόσο, η έκθεση του Al-Akhbar θέτει υπό αμφισβήτηση την εγκυρότητα των ισχυρισμών του Ισραήλ, σημειώνοντας ότι οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι προσπάθησαν να «οριοθετήσουν τη Γαλάζια Γραμμή χωρίς την παρουσία διεθνών αξιωματικών συνδέσμων και απουσία της ομάδας τοπογραφίας του Λιβανικού Στρατού», με σκοπό να τοποθετήσουν «κατασκοπευτικές συσκευές» στην περιοχή.

Οι IDF δεν έχουν επεξεργαστεί πώς και γιατί οι σήραγγες αποτελούν κίνδυνο για τους ισραηλινούς πολίτες. Κατά τη διάρκεια του πολέμου του 2006, οι πύραυλοι της Χεζμπολάχ στόχευαν πολιτικά κέντρα στο Ισραήλ, όπως και οι ισραηλινές βόμβες στόχευαν τους πολίτες του Λιβάνου στο Λίβανο. Ωστόσο, όταν μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σκότωσε 28 πολίτες, συμπεριλαμβανομένων 16 παιδιών, στην πόλη Κάνα, οι IDF μείωσαν μονομερώς τις αεροπορικές επιθέσεις στη χώρα και με τη Χεζμπολάχ να ακολουθεί, σταματώντας τις επιθέσεις πυραύλων μέχρι να ξαναρχίσουν οι επιθέσεις των IDF.

Tags:
πόλεμος, Χεζμπολάχ, ΗΠΑ, Λίβανος, Ισραήλ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK