02:25 18 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2019
Στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ επιχειρούν στο πέρασμα Αλ Τανφ στη νότια Συρία

Κενά ασφαλείας στις μισές γαλλικές βάσεις της Συρίας λόγω αποχώρησης των μονάδων των ΗΠΑ

CC0 / Staff Sgt. Jacob Connor / 5th Special Forces Group (Airborne)
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από την επικράτεια της Συρίας που διέταξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, προκαλεί σοβαρά προβλήματα για τις γαλλικές δυνάμεις στην περιοχή.

Τα αμερικανικά στρατεύματα έχουν αποσυρθεί από τουλάχιστον τέσσερις από τις γαλλικές βάσεις στη Συρία στις οποίες στάθμευαν μέχρι τώρα, προκαλώντας προβλήματα ασφαλείας στις γαλλικές δυνάμεις, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης την Κυριακή, τα οποία παρέθεσαν και τις τοποθεσίες 9 γαλλικών στρατοπέδων.

Υπάρχουν τουλάχιστον εννέα γαλλικές βάσεις διάσπαρτες στη βόρεια Συρία, αποκάλυψε η έρευνα που διενήργησε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, σημειώνοντας ότι η Γαλλία είχε επεκτείνει την παρουσία της στην περιοχή από τον Μάρτιο, όταν τα μέσα ενημέρωσης απαριθμούσαν μόνο πέντε γαλλικές βάσεις.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα υπόλοιπα πέντε στρατόπεδα αναμένεται να καταστούν πιο ευάλωτα, καθώς η Γαλλία μπορεί μόνο με τη συνδρομή των αμερικανικών στρατευμάτων να εμπεδώσει ένα καθεστώς ασφάλειας.

«Υπό τις σημερινές συνθήκες, η Γαλλία δεν φαίνεται να είναι σε θέση να προσφέρει παρόμοιο επίπεδο υποστήριξης στο YPG/PKK πληρώνοντας το κενό που θα προκύψει από την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συρία», αναφέρει η έκθεση.

Οι Γάλλοι αξιωματούχοι δεν επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες της έκθεσης. Προηγουμένως, το γαλλικό Υπουργείο Άμυνας δήλωσε μόνο ότι έχουν περίπου 1.100 στρατιώτες που υπηρετούν στη Μέση Ανατολή. Οι ακριβείς αριθμοί στρατευμάτων στη Συρία δεν αποκαλύφθηκαν ακόμη και μετά την έναρξη της γαλλικής στρατιωτικής επιχείρησης «Chammal» στη Συρία το Σεπτέμβριο του 2015.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι αμερικανικά στρατεύματα — περίπου 2.000 — θα αποσυρθούν από τη Συρία, ισχυριζόμενος ότι οι τρομοκρατικές ομάδες της Συρίας έχουν εξουδετερωθεί. Η απόσυρση αναμένεται να διαρκέσει από δύο έως τρεις μήνες. Μέχρι στιγμής τα αμερικανικά στρατεύματα εγκατέλειψαν μόνο μία βάση στη βορειοανατολική Συρία, ανέφεραν τα τουρκικά ΜΜΕ.

Η Γαλλία, εταίρος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, αιφνιδιάστηκε με την απόφαση του Τραμπ, με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουήλ Μακρόν να δηλώνει απογοητευμένος από την κίνηση αυτή της Ουάσινγκτον, αφού οι σύμμαχοι πρέπει να είναι «αξιόπιστοι» και «να μάχονται δίπλα, δίπλα». «Λυπάμαι βαθιά για την απόφαση που ελήφθη για τη Συρία», ανέφερε ο Μακρόν, υποσχόμενος ότι το Παρίσι θα συνεχίσει τις στρατιωτικές του δραστηριότητές στη χώρα.

Tags:
στρατιωτική βάση, Ντόναλντ Τραμπ, ΗΠΑ, Γαλλία, Συρία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK