19:08 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Μία ομάδα φεμινιστριών θεολόγων προχώρησε στην αναμόρφωση της Βίβλου, αφαιρώντας και αναπροσαρμόζοντας τα εδάφια που ενισχύουν την πατριαρχία και υποβαθμίζουν τις γυναίκες.

Τη «Βίβλο των Γυναικών» δημιούργησε μία ομάδα φεμινιστριών θεολόγων, οι οποίες προχώρησαν στην αναδιατύπωση βασικών σημείων της Βίβλου, με στόχο την εξάλειψη των πατριαρχικών αντιλήψεων.

«Αν και ορισμένοι θεωρούν ότι πρέπει να πετάξεις τη Βίβλο για να είναι φεμινίστρια, εμείς πιστεύουμε το αντίθετο» ισχυρίζεται η Ελίζαμπεθ Παρμέντιερ, μία από τις εμπνευστές της σχετικής πρωτοβουλίας.

Η ιδέα γεννήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Γένοβας, με τις θεολόγους να εμπνέονται από το έργο «Η Βίβλος της Γυναίκας», ένα κείμενο του 19ου αιώνα, το οποίο αμφισβητούσε τον υποβαθμισμένο ρόλο της γυναίκας.

Στο νέο βιβλίο, το οποίο εκδόθηκε στη Γαλλία τον Οκτώβριο, αφαιρέθηκαν όλες οι πατριαρχικές αναφορές, οι οποίες «δικαιολογούν πολυάριθμους περιορισμούς και απαγορεύσεις στις γυναίκες, όπως και εξόφθαλμες παρερμηνείες».

Ένα απλό παράδειγμα είναι η διάσωση της Μαγδαληνής, η οποία παρουσιάζεται ως έκπτωτη γυναίκα ή πόρνη. «Στάθηκε στο πλευρό του Χριστού, ενόσω ανέβαζε τον στραυρό, όταν όλοι οι άνδρες φοβούνταν. Ήταν η πρώτη που πήγε στον τάφο και ανακάλυψε την ανάστασή του» εξηγεί η Παρμέντιερ.

Παρότι ένα μεγάλο μέρος του κειμένου ολοκληρώθηκε πριν το κίνημα του #MeToo, οι συγγραφείς του βιβλίου παραδέχονται ότι το έργο τους έχει λάβει μεγάλη απήχηση χάρη στις τελευταίες εξελίξεις.

«Κάθε κεφάλαιο αφορά υπάρχοντα ερωτήματα για τις γυναίκες. Ερωτήματα, τα οποία εξακολουθούν να αναζητούν απάντηση έως σήμερα» καταλήγει, χαρακτηριστικά.

Tags:
MeToo, Βίβλος, θρησκεία, φεμινίστριες
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK