21:36 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2019
Αμερικανικό Κογκρέσο

Στη σκιά του «shutdown» ορκίστηκε το νέο Κογκρέσο των ΗΠΑ

© AFP 2019 / Ludovic Marin
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Συνεδρίασε την Πέμπτη, για πρώτη φορά, η νέα σύνθεση του Κογκρέσου των ΗΠΑ, εν μέσω της διαμάχης Λευκού Οίκου - Δημοκρατικών για την έκτακτη χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης

Ορκίστηκε το απόγευμα της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας) το 116ο Κογκρέσο των ΗΠΑ, μετά τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, κατά τις οποίες οι Δημοκρατικοί ανέκτησαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η πρώτη συνεδρίαση της νέας σύνθεσης του Κογκρέσου πραγματοποιήθηκε εν μέσω της διαμάχης Λευκού Οίκου — Δημοκρατικών για την έκτακτη χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, στην οποία έχει επιβληθεί μερικό «λουκέτο» από τις 22 Δεκεμβρίου.

Αιτία της διαμάχης αποτελεί η άρνηση των Δημοκρατικών να συναινέσουν στην έγκριση του κονδυλίου των 5 δισ. δολαρίων για την ανέγερση του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.

Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων εξελέγη η Νάνσι Πελόζι των Δημοκρατικών, λαμβάνοντας 220 ψήφους. Υπενθυμίζεται ότι η ίδια υπήρξε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βουλής, υπηρετώντας τον προεδρικό θώκο από το 2007 έως το 2011.

Στις εκλογές του φθινοπώρου, οι Δημοκρατικοί απέκτησαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, δημιουργώντας πλειοψηφία 40 βουλευτών. Αντίθετα, οι Ρεπουμπλικάνοι κατάφεραν να διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας, χάρη στην οριακή πλειοψηφία των δύο Γερουσιαστών.

Την Τετάρτη, ο πρόεδρος Τραμπ είχε συνάντηση με τους επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών, εν μέσω του μερικού «λουκέτου» στη λειτουργία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε ότι το «shutdown» θα μπορούσε να «συνεχιστεί για όσο χρειαστεί», επαναλαμβάνοντας την έκκληση προς τους Δημοκρατικούς να στηρίξουν την κατασκευή του τείχους, ενώ τους επέρριψε εκ νέου την ευθύνη για το αδιέξοδο.

Ωστόσο, οι Δημοκρατικοί — και μία μερίδα των Ρεπουμπλικάνων — αρνούνται να συναινέσουν στην έγκριση του κονδυλίου των 5 δισ. δολαρίων, αντιπροτείνοντας την εξασφάλιση του ποσού των 1,6 δισ. δολαρίων — κάτι, το οποίο δεν έχει γίνει αποδεκτό από τον Τραμπ.

Σχετικά:

Τραμπ: Εξαιτίας των προεδρικών εκλογών του 2020, το «λουκέτο» στην κυβέρνηση των ΗΠΑ
Tags:
ενδιάμεσες αμερικανικές εκλογές, Βουλή των Αντιπροσώπων, Γερουσία ΗΠΑ, Αμερικανικό Κογκρέσο, Ντόναλντ Τραμπ, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK