16:41 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2019
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ

Απειλές Τραμπ για χρήση «έκτακτων εξουσιών» με στόχο την ανέγερση του τείχους

CC0 / The White House
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, παραδέχθηκε ότι έχει εξετάσει το ενδεχόμενο χρήσης έκτακτων εξουσιών, με στόχο την ανέγερση του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.

Έτοιμος να χρησιμοποιήσει ακόμη και «έκτακτες εξουσίες» προκειμένου να χτίσει το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό, δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, τραβώντας στα… άκρα τη διαμάχη με τους Δημοκρατικούς.

«Ναι, έχω εξετάσει τη χρήση έκτακτων εξουσιών, και μπορώ να το κάνω, αν θελήσω» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Ενδεχομένως να το κάνω» έσπευσε να προσθέσει.

Ερωτηθείς αν τα παραπάνω αποτελούν «απειλή» προς τους Δημοκρατικούς, υπογράμμισε ότι «ποτέ δεν απείλησα κανέναν», ενώ επανέλαβε ότι θα μπορούσε να εκδώσει ένα έκτακτο εθνικό διάταγμα, προκειμένου να ξεκινήσει η ανέγερση του τείχους. 

Τα σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ έρχονται λίγες ώρες, μετά το νέο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το εν μέρει «λουκέτο» στη λειτουργία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Οι Δημοκρατικοί αντιδρούν στο αίτημα του Αμερικανού προέδρου για την εξασφάλιση κονδυλίου 5 δισ. δολαρίων, με στόχο την ανέγερση του τείχους. Ως «αντίποινα», ο Τραμπ αρνείται να συναινέσει στην υπογραφή της έκτακτης χρηματοδότησης για τη λειτουργία της κυβέρνησης.

«Είπαμε στον πρόεδρο ότι χρειαζόμαστε την κυβέρνηση ανοιχτή. Αυτός αντιστάθηκε. Στην πραγματικότητα, είπε ότι θα κρατήσει την κυβέρνηση κλειστή για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα: Μήνες ή ακόμη και χρόνια» δήλωσε νωρίτερα ο Τσακ Σούμερ, επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία.

Την Πέμπτη, το σώμα της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε ένα νέο νομοσχέδιο για την έκτακτη χρηματοδότηση της κυβέρνησης. Ωστόσο, ο Τραμπ απείλησε να θέσει βέτο.

Οι ηγέτες των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, πέραν της σημερινής συνάντησης, είχαν ακόμη μία την Τετάρτη. Κατόπιν των επαφών αυτών, τόσο ο Σούμερ όσο και η Πελόζι διαβεβαίωσαν ότι θα συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις για την προώθηση του δικού τους νομοσχεδίου, με στόχο την επαναλειτουργία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετές υπηρεσίες της κυβέρνησης έχουν εν μέρει κλείσει από τις 22 Δεκεμβρίου του 2018, μετά την άρνηση των Δημοκρατικών να συναινέσουν στην απαίτηση του Ντόναλντ Τραμπ για την εξασφάλιση κονδυλίου 5 δισ. δολαρίων, με στόχο την ανέγερση του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.

Ο πρόεδρος Τραμπ, από την πλευρά του, έχει απορρίψει αντιπρόταση των Δημοκρατικών, η οποία προέβλεπε δαπάνες 1,3 δισ. δολαρίων για την ασφάλεια των συνόρων.

Σχετικά:

Ο Τραμπ φέρεται να απειλεί με «λουκέτο» στην κυβέρνηση για «μήνες, ακόμα και χρόνια»
Χέιλι: Το Κογκρέσο δεν θα πρέπει να πληρώνεται όσο διαρκεί το «λουκέτο» στην κυβέρνηση
Τραμπ: Εξαιτίας των προεδρικών εκλογών του 2020, το «λουκέτο» στην κυβέρνηση των ΗΠΑ
Δεν τερματίζει το «λουκέτο» ο Τραμπ, ασφυκτικές πιέσεις για το τείχος στους Δημοκρατικούς
Tags:
λουκέτο, Αμερικανικό Κογκρέσο, Γερουσία ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK