ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας (98)
0 11
Βρείτε μας

Την άποψη ότι το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης δε διαθέτει την εξουσία να εκχωρεί αυτοκεφαλία εξέφρασε η εκπρόσωπος του αποκαλούμενου Τουρκικού Ορθόδοξου Πατριαρχείου.

Τελετή υπογραφής και παράδοσης του Τόμου για την επίσημη αναγνώριση της κανονικής αυτοκεφαλίας στη λεγόμενη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας πραγματοποιείται αυτό το Σαββατοκύριακο, 5 και 6 Ιανουαρίου, στην Κωνσταντινούπολη. Το «παρών» στην τελετή δίνει αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο.

Εκτός από τον Ουκρανό ηγέτη, στην Κωνσταντινούπολη βρίσκονται ο πρόεδρος του Ουκρανικού Κοινοβουλίου, Αντρέι Παρούμπι, και ο «μητροπολίτης» της λεγόμενης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, Επιφάνιος, στον οποίο το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης θα παραδώσει τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας στις 6 Ιανουαρίου.

Η εκπρόσωπος του λεγόμενου Τουρκικού Ορθόδοξου Πατριαρχείου, Σεβγκί Ερένερολ, μιλώντας στο Sputnik, σχολίασε την επίσκεψη καθώς και την κατάσταση σχετικά με την εκχώρηση της αυτοκεφαλίας στην αποκαλούμενη Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Η Ερένερολ υπογράμμισε ότι η κίνηση του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης αντίκειται στη Συνθήκη της Λωζάνης.

«Κατά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης η οποία έθεσε τα θεμέλια της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας, η τουρκική αντιπροσωπεία στη Λωζάνη απαίτησε το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης (εκείνη την εποχή ονομαζόταν Πατριαρχείο Ιστάνμπουλ) θα πρέπει να μεταφερθεί εκτός του τουρκικού κράτους. Ωστόσο, αργότερα, ως χειρονομία καλής θέλησης προς τον χριστιανικό κόσμο, αποφασίστηκε να παραμείνει στην τουρκική επικράτεια ως δομή στην οποία λατρευτικές υπηρεσίες θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν για Έλληνες κατοίκους της Τουρκίας.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης, το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης στην πραγματικότητα απώλεσε την εξουσία του και μετατράπηκε σε κατ' όνομα εκκλησία για τη λειτουργία θρησκευτικής μειονότητας. Ακόμη και η τουρκική Βουλή εκείνη την εποχή έλαβε την απόφαση, σύμφωνα με την οποία το πρόσωπο που θα ηγούταν αυτής εκκλησία να μην αποκαλείται "πατριάρχης" αλλά "αρχιερέα". Με άλλα λόγια, μετά την υπογραφή της Συνθήκη της Λωζάνης, η Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης δεν είχε οποιαδήποτε επίσημη εξουσία να εκχωρεί αυτοκεφαλία και να λαμβάνει αποφάσεις στον τομέα των διεθνών υποθέσεων», δήλωσε η Ερένερολ.

Σύμφωνα με την ίδια, η κατάσταση γύρω από την εκχώρηση καθεστώτος αυτοκεφαλίας στη λεγόμενη Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία θέτει την Τουρκία σε μια θέση όπου είναι αναγκασμένη να επέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις δύο ξένων κρατών: «Η κατάσταση αυτή βάζει την Τουρκία σε πολύ δύσκολη θέση, διότι δημιουργεί την αίσθηση ότι το τουρκικό κράτος, ακολουθώντας την Ορθόδοξη Εκκλησία στην Τουρκία, αποδέχθηκε τη θέση ενός από τα μέρη αυτής της διαμάχης. Όπως είναι γνωστό επί του παρόντος, οι ρωσοτουρκικές σχέσεις αναπτύσσονται ταχύτατα σε επίπεδο στρατηγικής συνεργασίας. Ωστόσο, αυτή η κατάσταση με την παράδοση του Τόμου μπορεί να οδηγήσει σε διαφωνίες μεταξύ των δύο χωρών. Η θέση του Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης για την εκχώρηση αυτοκεφαλίας στην Ουκρανική Εκκλησία μπορεί να δημιουργήσει την αίσθηση ότι η Τουρκία σε αυτή την υπόθεση υποστηρίζει την Ουκρανία. Για τον λόγο αυτό, η κίνηση του Βαρθολομαίου είναι εξαιρετικά λανθασμένη και επικίνδυνη. Ο στόχος είναι να αυξηθούν οι διαφορές μεταξύ Ρωσίας και Αμερικής, προκαλώντας μια θρησκευτική ενδοεκκλησιαστική αντιπαράθεση. Επιδιώκεται να αποσυνδεθούν οι πολίτες που ζουν στην Ουκρανία από το Πατριαρχείο της Μόσχας και να εξασφαλιστεί η προσήλωσή τους στο Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης. Ωστόσο, επαναλαμβάνω, αυτό (το  Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης) δεν έχει τέτοιες δικαιοδοσίες».

«Επιπλέον, η πρόσκληση του προέδρου της Ουκρανίας από τον Βαρθολομαίο στην Τουρκία επίσης δεν είναι νόμιμη, αφού μόνο ο πρόεδρος της χώρας μπορεί να προσκαλέσει τον αρχηγό ενός άλλου κράτους. Διαφορετικά, φαίνεται ότι στην Τουρκία υπάρχει μια διπλή δύναμη, και η δεύτερη δύναμη αντιπροσωπεύεται από τον επικεφαλής της εκκλησίας. Για τον λόγο αυτό, υποβάλαμε αγωγή εναντίον των ενεργειών του επικεφαλής της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης. Η Άγκυρα, με τη σειρά της, θα πρέπει επίσης, το συντομότερο δυνατό, να σταματήσει τέτοιες παράνομες ενέργειες του αρχιερέα της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης. Δυστυχώς, οι προηγούμενες κυβερνήσεις πάντοτε έκαναν παραχωρήσεις και έκαναν τα στραβά μάτια σε αυτό, καθώς οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από την Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης. Λόγω της πίεσης των ΗΠΑ, η κατάσταση έχει λάβει μια τέτοια τροπή, την οποία βλέπουμε σήμερα», τόνισε.

Θέμα:
Αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας (98)
Tags:
Συνθήκη της Λωζάνης, αυτοκεφαλία, Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία (Πατριαρχείο Μόσχας), Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, Επιφάνιος, Πέτρο Ποροσένκο, Πατριάρχης Βαρθολομαίος, Ουκρανία, Ρωσία, Κωνσταντινούπολη, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK