13:55 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας (100)
0 0 0
Βρείτε μας

Οι Χριστιανοί της Ουκρανίας «δε θέλουν αυτοκεφαλία, αλλά τους επιβάλλεται» υποστήριξε ο επικεφαλής της Εκκλησίας της Λευκορωσίας, κάνοντας λόγο για ένα γεγονός πρωτοφανές στην ιστορία της Ορθοδοξίας.

Ο Πατριαρχικός Έξαρχος πάσης Λευκορωσίας, μητροπολίτης Παύλος, επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Λευκορωσίας, δήλωσε ότι πιστεύει πως η αυτοκεφαλία στην πραγματικότητα επιβλήθηκε στους πιστούς Ουκρανούς Ορθοδόξους.

«Αυτό είναι πολιτικό παίγνιο… Στην πραγματικότητα, αυτή είναι η μοναδική περίπτωση στην ιστορία της Ορθόδοξης Εκκλησίας οπότε και Ορθόδοξοι Χριστιανοί δε θέλουν αυτοκεφαλία, αλλά τους δίνεται. Επιβάλλεται σ' αυτούς», δήλωσε ο μητροπολίτης Παύλος, μιλώντας την Παρασκευή σε τηλεοπτικό σταθμό της Λευκορωσίας.

Ο ίδιος προσδιόρισε τη χορήγηση αυτοκεφαλίας στη νεοϊδρυθείσα αποκαλούμενη Ουκρανική Εκκλησία ως μια «παντορθοδοξία τραγωδία».

«Απλά δείτε τι συμβαίνει στην πραγματικότητα. Οι σχισματικοί και διαφωνούντες είναι ενωμένοι, ενώ δεν είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Μόνο δύο άνθρωποι από όλα τα μέλη της επισκοπής αποφάσισαν να μετακινηθούν εκεί (στη νεοϊδρυθείσα εκκλησία). Όλοι οι άλλοι, ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων 90 επισκόπων, Ορθόδοξων πιστών και Ορθόδοξων ιερέων δε το θέλουν αυτό. Θέλουν η εκκλησία να είναι ενωμένη», τόνισε ο Παύλος.

Ο Έξαρχος διευκρίνισε ότι η Λευκορωσία δεν επιδιώκει αυτοκεφαλία.

«Θα ήθελα να το πω ειλικρινά: αυτή είναι μια φοβερή τραγωδία για την Ουκρανία, αλλά αν αυτό συμβεί στη Λευκορωσία, αυτό θα σημάνει το θάνατο της Λευκορωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Λευκορωσίας θα είναι καταδικασμένη να εξαλειφθεί», δήλωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Βαρθολομαίος υπέγραψε τον Τόμο για την αυτοκεφαλία της νέας Εκκλησίας της Ουκρανίας

Υπογράμμισε, επίσης, ότι τόσο αρχηγός του κράτους όσο και η κυβέρνηση έκαναν ό,τι είναι δυνατόν για να εξασφαλίσουν την ειρήνη στη χώρα.

«Αυτό είναι ένα σημαντικό ερώτημα: ποιος το χρειάζεται; Αυτοί που επιθυμούν διαίρεση, ανταγωνισμό και μίσος. Ας ελπίσουμε ότι αυτό δε θα συμβεί στη Λευκορωσία», ανέφερε.

Νωρίτερα, το Σάββατο, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος προχώρησε στην υπογραφή του Τόμου για την εκχώρηση αυτοκεφαλίας στη λεγόμενη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Το Πατριαρχείο της Μόσχας έχει στο παρελθόν σχολιάσει την ίδρυση της «νέας εκκλησίας», λέγοντας ότι πρόκειται για «νομιμοποίηση του σχίσματος», υποστηρίζοντας ότι θα έχει καταστροφικές συνέπειες για εκατομμύρια Χριστιανούς της Ουκρανίας και άλλων χωρών.

Θέμα:
Αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας (100)
Tags:
αυτοκεφαλία, Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία (Πατριαρχείο Μόσχας), Πατριάρχης Βαρθολομαίος, Λευκορωσία, Ουκρανία, Ρωσία, Κωνσταντινούπολη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK