02:15 01 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Τα κράτη της Δύσης κατηγορούν τη Ρωσία πως χρησιμοποιεί τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της (RT, Sputnik) με σκοπό να υπονομεύσει την ενότητα της Ευρώπης, απειλώντας να περιορίσουν τη δράση τους, δίχως ωστόσο να προσκομίζουν αποδείξεις.

Οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου προετοιμάζονται για νέες προσπάθειες αντιμετώπισης και δυσφήμισης των μέσων μαζικής ενημέρωσης της Ρωσίας (του πρακτορείου ειδήσεων Sputnik και του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού RT), γεγονός το οποίο αποδεικνύεται από έγγραφα που δημοσίευσε η ομάδα hacktivist των Anonymous, σύμφωνα με δηλώσεις μέλους της επιτροπής άμυνας του ρωσικού κοινοβουλίου, Φραντς Κλιντσέβιτς, στο Sputnik το Σάββατο.

«Είναι προφανές ότι αυτό προωθήθηκε από το Λονδίνο για να οικοδομήσουμε μια νέα αντίληψη της αντιπαράθεσης πληροφόρησης και να δυσφημήσουμε τα ρωσικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των RT και Sputnik… Οι θεατές και οι αναγνώστες στη Δύση δεν θέλουν πλέον να ζουν στη ρωσόφοβια και γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό ότι εάν θέλουν να αποκτήσουν μια αντικειμενική εικόνα και αμερόληπτη πληροφόρηση για το τι συμβαίνει, θα επιλέξουν το RT και το Sputnik» δήλωσε ο Κλίντσεβιτς.

Με τη σειρά του, ο Λεονίντ Λεβίν, πρόεδρος της επιτροπής πολιτικής πληροφόρησης της ρωσικής κυβέρνησης, είπε στο Sputnik ότι το «ενδιαφέρον» της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για το RT και το Sputnik οφείλεται στις αποδεδειγμένες ικανότητές τους.

«Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για τις δραστηριότητες της RT και της Sputnik είναι σαφές και οφείλεται στο γεγονός ότι τα εν λόγω μέσα ανταγωνίζονται επιτυχώς στον παγκόσμιο χώρο πληροφόρησης και ειδικά στη Μέση Ανατολή, με τα μεγαλύτερα δυτικά μέσα ενημέρωσης», δήλωσε ο Λεβίν.

Τόνισε ότι το RT και το Sputnik ήταν η μόνη σοβαρή εναλλακτική λύση στα Δυτικά ΜΜΕ.

«Η προθυμία να καλυφθούν ευαίσθητα θέματα που συγκαλύφθηκαν από άλλα μέσα ενημέρωσης και μια ισορροπημένη προσέγγιση για την παροχή ποικίλων πληροφοριών οδήγησε στη στάση απέναντι στο RT και το Sputnik ως προς τη μόνη σοβαρή εναλλακτική λύση στην ομοιόμορφη ατζέντα των δυτικών μέσων ενημέρωσης», δήλωσε ο Λεβίν.

Αργά την Παρασκευή, η ομάδα δημοσίευσε έγγραφα και τιμολόγια, τα οποία ισχυρίζονται ότι αποτελούν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το σχέδιο «Integrity Initiative» που χρηματοδοτείται από το Ηνωμένο Βασίλειο διεξάγει ανάλυση των δραστηριοτήτων του βρετανικού αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος και του ηγέτη του, Τζέρεμι Κόρμπιν, καθώς και του Sputnik και RT, με χρήματα των φορολογουμένων του κράτους.

Η κατάσταση γύρω από τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης στη Δύση έχει γίνει όλο και πιο δύσκολη τα τελευταία χρόνια. Τον Νοέμβριο του 2016, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ ενός ψηφίσματος για την αντιμετώπιση της υποτιθέμενης ρωσικής προπαγάνδας κατά της ΕΕ.

Σύμφωνα με το έγγραφο, τα μέσα ενημέρωσης όπως το Sputnik και το RT αποτελούν κίνδυνο για την ευρωπαϊκή ενότητα και ως εκ τούτου, απαιτείται επιπλέον χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για προγράμματα αντιμετώπισης προπαγάνδας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι το ψήφισμα απέδειξε ότι η δυτική δημοκρατία έχει αποτύχει, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπερισχύσει η κοινή λογική και ότι τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης θα είναι σε θέση να λειτουργούν στο εξωτερικό χωρίς περιορισμούς.

Ορισμένοι δυτικοί πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένων χωρών όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία, κατηγόρησαν το Sputnik και το RT ότι παρεμβαίνουν στις εκλογές και διαδίδουν προπαγάνδα, χωρίς να προσκομίζουν αποδεικτικά στοιχεία.

Τον Σεπτέμβριο, η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι μάλιστα προειδοποίησε τα μέλη του κοινοβουλίου να μην εμφανιστούν στο RT, υποστηρίζοντας ότι κινδυνεύουν να χρησιμοποιηθούν ως «εργαλείο προπαγάνδας του ρωσικού κράτους». Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι η Μόσχα δεν παρεμβαίνει στις υποθέσεις άλλων χωρών και επισημάνει ότι ισχυρισμοί πως η Ρωσία εμπλέκεται στις εκλογικές διαδικασίες σε άλλες χώρες ήταν αβάσιμοι.

Tags:
Βλαντίμιρ Πούτιν, Τερέζα Μέι, Ηνωμένο Βασίλειο, Ευρώπη, Ρωσία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK