08:42 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Από
0 10
Βρείτε μας

Το Sputnik αναζήτησε τους τρόπους ομαλής συνύπαρξης ετερόκλητων θρησκειών αλλά και των όσων θα γιορτάσουν δια-θρησκειακά τα Χριστούγεννα δίπλα στην Κασπία Θάλασσα.

Από τις λίγες χώρες του πλανήτη που τα Χριστούγεννα δεν γιορτάζονται μόνο από τους Χριστιανούς είναι το Αζερμπαϊτζάν. Όσο παράξενο και αν ακούγεται τα Χριστούγεννα αλλά και το Πάσχα σε αυτή τη χώρα γιορτάζονται και από τους Μουσουλμάνους και τους Εβραίους.

Στο σταυροδρόμι μεταξύ Ασίας και Ευρώπης στα σύνορα με Τουρκία, Ιράν και Ρωσία, η χώρα αλλά και η πρωτεύουσα συνθέτει ένα πρωτόγνωρο μωσαϊκό θρησκειών που συνυπάρχουν αρμονικά σε αντίθεση με τα άλλα κράτη της ευρύτερης περιοχής.

Έτσι λοιπόν, στις 7 Ιανουαρίου όλες οι θρησκείες σε αυτή τη μακρινή χώρα της κεντρικής Ασίας θα γιορτάσουν τα Χριστούγεννα με βάση το παλαιό/ιουλιανό ημερολόγιο.

Πριν από λίγο καιρό, συναντήσαμε τους θρησκευτικούς ηγέτες της χώρας αναζητώντας τον τρόπο επίτευξης ομαλού διαλόγου.

Οι θρησκευτικοί ηγέτες του Αζερμπαϊτζάν
© Sputnik / Lambros Zaharis
Οι θρησκευτικοί ηγέτες του Αζερμπαϊτζάν

«Πηγαίνουμε η μια θρησκεία στη γιορτή της άλλης υποστηρικτικά ως φίλοι που θέλουν να γιορτάσουν όλοι μαζί», τονίζει ο Μιλίκ Γελντάγιεφ επικεφαλής της εβραϊκής κοινότητας, «Εδώ οι Σιίτες παντρεύονται Σουνίτες ελεύθερα και κάνουν παιδιά. Κάτι πρωτόγνωρο για το μουσουλμανικό κόσμο. Μετά από την αθεϊκή κοινωνία της Σοβιετικής ένωσης οι άνθρωποι αισθάνθηκαν την ανάγκη να ακολουθήσουν τις θρησκείες τους και σε αυτήν την κοινωνία η αποδοχή και η εκτίμηση του διαφορετικού είναι βασικό κομμάτι της. Διδασκόμαστε καθημερινά να λειτουργούμε έτσι», προσθέτει.

Τα Χριστούγεννα θα εορταστούν και φέτος, όπως και κάθε χρόνο σε ναούς αλλά και σε σπίτια. Ανήμερα των Χριστουγέννων η λειτουργία ξεκινάει από νωρίς και είναι ανοιχτή σε όλους ανεξαρτήτως θρησκείας. «Μουσουλμάνοι και Εβραίοι θα βρεθούν και φέτος σε ορθόδοξη λειτουργία και θα προσευχηθούν μαζί με τους Χριστιανούς» τονίζει αξιωματούχος του οργανισμού της Κρατικής Επιτροπής Θρησκευτικών Συλλόγων του Αζερμπαϊτζάν.

Όπως μας εξήγησε στη συνέχεια οικογένειες από όλες τις θρησκείες θα βρεθούν σε σπίτια για κοινό δείπνο. Κάθε θρησκεία ή πολιτισμός θα φέρει το δικό του φαγητό.
Πέρα από τις γεύσει του καθενός, πιάτα που ενώνουν τους λαούς και τις θρησκείες στο παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι οι αγαπημένες αζέρικες γεύσεις. Το παραδοσιακό αζερικό φαγητό περιλαμβάνει το Μπαλίκ (πιάτο με κρέας, το οποίο σερβίρεται με σάλτσα ξινού δαμάσκηνου), το Ντόλμα (ψιλοκομμένο αρνί με μέντα, μάραθο, αμπελόφυλλα, φύλλα λάχανου και κανέλα), το Ντογκράμα (μια κρύα σούπα με ξινόγαλα, αγγούρια, κρεμμύδια και πατάτες) και το Λαβάνγκι (κατσαρόλα κοτόπουλο γεμιστό με βότανα και καρύδια).

Οι εορτασμοί θα συνεχιστούν μέχρι αργά, με χορούς και τραγούδια και την απαραίτητη κατανάλωση ποτού.

«Αν χορέψετε με έναν Εβραίο στο Αζερμπαϊτζάν τότε γίνεστε φίλοι για πάντα», λέει ο επικεφαλής τη Εβραϊκής κοινότητας. «Είναι μια μοναδική εμπειρία να βλέπεις πολλούς ανθρώπους να χορεύουν το βράδυ μαζί σε εκδηλώσεις, ξέροντας ότι ανήκουν σε διαφορετική θρησκεία. Κάτι αυτονόητο για εμάς, αλλά όχι και για τον υπόλοιπο κόσμο», προσθέτει.

Στο ίδιο μήκος κύματος Μουσουλμάνοι και Εβραίοι, ακόμα και Χριστιανοί, παρευρίσκονται στους εορτασμούς του Πουρίμ, μιας εθνικής εβραικής γιορτής. Εκεί οι Ιμάμηδες πρσεύχονται μαζί με τους ραββίνους.

«Μόνο εδώ θα δείτε μουσουλμάνους να εύχονται Χριστός Ανέστη το Πάσχα» αναφέρει εκπρόσωπος της μουσουλμανικής κοινότητας.

Ο πυλώνας σταθερότητας που τις ελέγχει διεξοδικά τις θρησκείες με σκοπό να μην γίνονται οι θρησκευτικές ομάδες πολιτικό εργαλείο τρομοκρατίας είναι η επονομαζόμενη Κρατική Επιτροπή Θρησκευτικών Συλλόγων της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν. Ένας οργανισμός που στόχο έχει τη συνεργασία όλων των θρησκειών και όχι την αντιπαλότητά τους.

«Ιδρύθηκε το 2001 από τον αείμνηστο ηγέτη Χεϊντάρ Αλίγιεφ που προέβλεψε τι θα συμβεί τις επόμενες δεκαετίες με τις θρησκευτικές διαμάχες» εξηγεί ο Αλεξάντερ Ισέιν Αρχιεπίσκοπος του Μπακού και προκαθήμενος της Ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας του Αζερμπαϊτζάν. 

«Το παράδειγμα του Αζερμπαϊτζάν μπορεί να λύσει την κρίση στη Μέση Ανατολή. Έχουμε μάθει εδώ και πολλά χρόνια να κάνουμε διάλογο» συνεχίζει ο Αρχιεπίσκοπος του Μπακού και προκαθήμενος της Ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας του Αζερμπαϊτζάν, υπογραμμίζοντας την ομαλή συνεργασία σε μια κοινωνία όπου το 96% είναι Μουσουλμάνοι (65% σιίτες, 35% σουνίτες) και η μειοψηφία χριστιανοί κάθε δόγματος.

Η αύξηση και ανακαίνιση των χώρων λατρείας σε κάθε θρησκεία είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της ομαλής συνύπαρξης. To κράτος χρηματοδοτεί κάθε κοινότητα, χωρίς να επεμβαίνει στις υποθέσεις της.

«Το ότι αυξάνεται η οικοδόμηση των χριστιανικών εκκλησιών είναι κάτι πολύ σημαντικό, όπως και των άλλων θρησκειών», υπογραμμίζει ο Αρχιεπίσκοπος που μάλιστα έχει τιμηθεί από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για το έργο του στη ρωσική διασπορά καθώς και τη διαθρησκειακή κοινωνία και την πολυπολιτισμικότητα.

«Υπάρχουν ισχυροί δεσμοί μεταξύ των μουσουλμανικών και ορθόδοξων κοινοτήτων του Αζερμπαϊτζάν με βαθιές ιστορικές ρίζες. Εδώ και πολλά χρόνια ο λαός μας ζούσε υπό συνθήκες καλής γειτονίας, ειρήνης και αμοιβαίας κατανόησης. Η πολυεθνικότητα είναι ο πλούτος μας. Στο Αζερμπαϊτζάν κάθε έθνος διατηρεί το δικό του πολιτισμό και τις παραδόσεις του. Οι εκπρόσωποι όλων των θρησκειών απολαμβάνουν ίσες ευκαιρίες στη χώρα», επισημαίνει ο Ισέιν.

Στις 6 Ιανουαρίου ο Αζέρος πρόεδρος ευχήθηκε «Καλά Χριστούγεννα» στους πιστούς, όπως εύχεται και σε όλες τις άλλες θρησκείες, τις ημέρες των εορτών τους.

Η κίνηση έχει υψηλό συμβολισμό θέλοντας να δείξει ότι η πολιτική ηγεσία του Αζερμπαϊτζάν αποδέχεται και υποστηρίζει στον ίδιο βαθμό όλες τις θρησκείες. 

«Το Αζερμπαϊτζάν είναι μια χώρα όπου δημιουργούνται ίσοι όροι για όλους τους λαούς και τις θρησκείες, είπε. Σήμερα, ο πρόεδρος Ιλχάμ Αλιγέφ συνεχίζει σε αυτό το μοτίβο», προσθέτει ο Ισέιν.

Οι θρησκευτικoί ηγέτες πιστεύουν ότι η καλή οργάνωση των θρησκειών αντικατοπτρίζεται και την οργάνωση της καθημερινής ζωής.

O Αλεξάντερ Ισέιν (δεξιά) και ο Μιλίκ Γελντάγιεφ (αριστερά)
© Sputnik / Lambros Zaharis
O Αλεξάντερ Ισέιν (δεξιά) και ο Μιλίκ Γελντάγιεφ (αριστερά)

Η παιδεία του Αζερμπαιτζάν δεν έχει θρησκευτικό διαχωρισμό καθώς όλα τα παιδιά θα πάνε στο ίδιο δημόσιο σχολείο ανεξαρτήτως θρησκείας.

Τα σχολεία είναι καθαρά πολιτειακά και όχι θρησκευτικά όπως επισημαίνει ο εκπρόσωπος της Μουσουλμανικής κοινότητας ο οποίος θυμάται ότι στην προσοβιετική εποχή υπήρχε καθαρά ισλαμιστική κατεύθυνση.

Τα παιδιά διδάσκονται στο σχολείο περιστατικά που δείχνουν τη φιλία των θρησκειών. «Για παράδειγμα, ο εθνικός ήρωας του Αζερμπαιτζάν Άλμπερτ Αγκαρούνοφ με εβραϊκή καταγωγή έπεσε μαχόμενος το 1992 στον πόλεμο εναντίον της Αρμενίας για να υπερασπιστεί την περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ως συμπολεμιστές του είχε Μουσουλμάνους. Με τον τρόπο αυτό η νέα γενιά διδάχτηκε τη συνεργασία Εβραίων- Μουσουλμάνων για το καλό της πατρίδας», επισημαίνει αξιωματούχος του οργανισμού της κρατικής επιτροπής Θρησκευτικών Συλλόγων του Αζερμπαϊτζάν.

Το παράδειγμα στα νέα παιδιά δίνουν οι λειτουργοί των θρησκειών. Όταν συναντιούνται στο δρόμο ένας ραβίνος με έναν ορθόδοξο ιερέα ή έναν ιμάμης σε δημόσιο χώρο, αρχικά θα αγκαλιαστούν. «Αν βάλετε δίπλα δίπλα τους ιερείς διαφορετικών θρησκειών τότε θα να σας αφηγηθούν αρκετές συναρπαστικές ιστορίες της φιλίας τους», σχολιάζει αξιωματούχος του οργανισμού της κρατικής επιτροπής Θρησκευτικών Συλλόγων του Αζερμπαϊτζάν.

«Τα παιδιά διδάσκονται στο σχολείο ότι δεν πρέπει να ανησυχούν για το ποια θρησκεία ή εθνική ομάδα έχει περισσότερη δύναμη. Αντίθετα διδάσκονται το πώς όλοι μαζί μπορούν να συνεργαστούν ώστε να οικοδομήσουν μια ασφαλή κοινωνία με οικονομική ανάπτυξη για όλους», συμπληρώνει ενώ επισημαίνει ότι την ίδια ώρα λαμβάνουν ως παράδειγμα το ότι Μουσουλμάνοι, Εβραίοι και Χριστιανοί δουλεύουν σε μεγάλα τεχνολογικά, αρχιτεκτονικά και επιστημονικά επιτεύγματα. 

Tags:
Χριστούγεννα, Μουσουλμάνοι, θρησκεία, Εβραίοι, Ιλχάμ Αλιγέφ, Χεϊντάρ Αλίγιεφ, Αζερμπαϊτζάν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK