06:25 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2019
Η Ρωσική Εκκλησία

Ουκρανική αντιπολίτευση: Να καταργηθούν οι αποφάσεις της βουλής για εκκλησιαστικά ζητήματα

© Sputnik / Vitaly Belousov
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Το ουκρανικό κόμμα «Πλατφόρμα Αντιπολίτευσης», επιθυμεί να προσφύγει το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας για την κατάργηση των αποφάσεων της Ράντα για θέματα Εκκλησίας.

Προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Ουκρανίας με αίτημα να ακυρωθούν όλες οι αποφάσεις που έλαβε πρόσφατα το ουκρανικό κοινοβούλιο, (σ.σ. η Ράντα), για θέματα εκκλησίας, ετοιμάζει το ουκρανικό κόμμα «Πλατφόρμα Αντιπολίτευσης» σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο επικεφαλής του, Γιούρι Μπόικο.

«Θα ασκήσουμε έφεση στο Συνταγματικό Δικαστήριο επειδή η εκκλησία διαχωρίζεται από το κράτος σύμφωνα με το Σύνταγμα. Το γεγονός ότι οι πολιτικοί, ιδιαίτερα η Verkhovna Rada, παρενέβησαν [σε εκκλησιαστικές υποθέσεις] παραβιάζει το Σύνταγμα και για το λόγο αυτό θα υποβάλλουμε μια αναφορά στο Συνταγματικό Δικαστήριο ζητώντας τη μη αναγνώριση των αποφάσεων της ουκρανικής βουλής σχετικά με τις εκκλησιαστικές υποθέσεις », ανέφερε ο Μπόικο, μιλώντας σε ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο. 

Ο Μπόικο υπογράμμισε ότι η πρόσφατη ίδρυση της αυτοκέφαλης ορθόδοξης εκκλησίας της Ουκρανίας θα συμβάλει στον περαιτέρω κοινωνικό διαχωρισμό στη χώρα.

«Νομίζω ότι συνέβη κάτι απολύτως κακό όταν ο κατεστημένος πρόεδρος χρησιμοποίησε τα ζητήματα της εκκλησίας ως στοιχείο της προεκλογικής του εκστρατείας», επισήμανε ο Μπόικο.

Ο νόμος που υποχρεώνει την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας (UOC-MP) να αλλάξει το όνομά της τέθηκε σε ισχύ στην Ουκρανία τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, η λέξη «Ρωσική» θα πρέπει να προστεθεί στο όνομά της καθώς το Κίεβο ισχυρίζεται ότι η εκκλησία διοικείται από τη Ρωσία και το όνομά της πρέπει επομένως να το αντικατοπτρίζει αυτό.

Ενώ η UOC-MP έλαβε τέσσερις μήνες για να αλλάξει το όνομά της, τόνισε ότι το διοικητικό της κέντρο δεν βρισκόταν στη Ρωσία, αλλά στο Κίεβο και η εκκλησία δεν πρέπει να ενταχθεί και αυτή στη νομοθεσία.

Tags:
ουκρανική εκκλησία, Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία (Πατριαρχείο Μόσχας), Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, Κίεβο, Ουκρανία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK