16:32 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2019
Πριν την υπογραφή στις Πρέσπες

Στην τελική ευθεία για το Σκοπιανό, ξεκινάει η συζήτηση στη Βουλή της ΠΓΔΜ

© Φωτογραφία : Konstantinos Tsakalidis / SOOC
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Οι διεργασίες στη γειτονική χώρα θα ξεκινήσουν αύριο, Τετάρτη. Ποιες είναι οι τέσσερις τελικές τροπολογίες. Κλειδί η στάση των βουλευτών του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE.

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η συζήτηση στη Βουλή της ΠΓΔΜ για την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης, η οποία θεωρείται προϋπόθεση για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η διεργασίες στη γειτονική χώρα θα ξεκινήσουν αύριο, Τετάρτη, με την ψηφοφορία επί των τεσσάρων τελικών τροπολογιών να είναι προγραμματισμένη εντός των επόμενων, λίγων ημερών.

Οι τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος αφορούν α) την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας, β) το προοίμιο του Συντάγματος, γ) τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και δ) τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση για την κάθε τροπολογία δύναται να διαρκέσει έως και τρεις ημέρες. Ωστόσο, η πιθανή απουσία των βουλευτών του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE, ως ένδειξη διαμαρτυρίας στη Συμφωνία των Πρεσπών, αναμένεται να συνεπάγεται την επίσπευση των σχετικών διαδικασιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την έγκριση των τεσσάρων τροπολογιών απαιτείται η θετική ψήφος των 2/3 του βουλευτικού σώματος (80 βουλευτές).

Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, σε πρόσφατες δηλώσεις του, εμφανίστηκε άκρατα αισιόδοξος για τη στήριξη της Συμφωνίας των Πρεσπών, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο αριθμός των 80 βουλευτών θα επιτευχθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων ξανά οι Πρέσπες 

Σχετικά:

Τζανακόπουλος: Δεδομένο ότι η Συμφωνία των Πρεσπών συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία
Κουμουτσάκος: Η συμφωνία των Πρεσπών θα εξασθενήσει την κυβέρνηση
Κοτζιάς: Δεν θα άλλαζα τίποτα στη Συμφωνία των Πρεσπών το αποτέλεσμα είναι καλό
Τζανακόπουλος: Υπάρχουν οι συσχετισμοί για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών
Οι εξελίξεις στο Σκοπιανό
Tags:
μακεδονικό, Σκοπιανό, συμφωνία των Πρεσπών, Ζόραν Ζάεφ, Σκόπια, ΠΓΔΜ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK